GNU/Linux – Uputstva za instalaciju UBUNTU 8.10, dodatnih programa i razni saveti…

Instalacija GNU/Linux-a. Uputstvo za instalaciju operativnog sistema Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex.

– Linux UBUNTU za početnike.

– Tutorijal, how to, UBUNTU 8.10, CompizFusion, drajveri, aplikacije, VMware server….

– Uputstvo sa slikama za kompletnu instalaciju UBUNTU 8.10 može se pregledati ovde…

– Instalacija i podešavanje štampača, skenera. Uputstvo sa slikama ovde…

– Pogledajte i Uputstvo za instalaciju programa za UBUNTU i podešavanje operativnog sistema, ovde…

– Instalacija VMware server-a na UBUNTU 8.10, slična instalaciji na 8.04 , 7.10 , ali uvek postoje male izmene. Kompletno uputstvo za instalaciju VMware na UBUNTU 8.10, sa slikama i raznim  dodatnim savetima  i objašnjenjima možete pogledati ovde…

– Dodato uputstvo za kreiranje „Dual Boot“-a, ukoliko želite da u isto vreme imate instaliran UBUNTU i neku verziju WIndows sistema, ili nekog trećeg sistema pored UBUNTU. Opširno o svemu ovde…

Automount (automatsko pokretanje) NTFS particija. Uputstvo je dodato ovde…


Ukoliko imate nešto da dodate ili pitate, napišite komentar

[ratings id=“172″]

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • goran

  Postoji li nacin da se vrate slike koje su pri kopiranju izgubljene.
  Tačnije moja žena je sa opcijom cat prebacila slike bebe na flesh i nestale su (nisu kopirane već stoji samo jedan folder prazan a njih nema nigde).
  Kak ih vratiti ako je moguće?????

 • admin

  Nisam siguran na čega tačno misliš… Svi dodaci koje možeš postaviti na panel dostupni su ako klikneš desnim klikom na panel i odabereš „Add to Panel…“. Probaj odabrati „Notification Area“, nadam se da je to ono što hoćeš da uradiš.

 • miki

  Instalirao sam xubuntu 8.10 na Asus eeepc 4g, već par meseci radio je odlično a onda je nestala paleta poslova tj, status bar u donjem delu ekrana tako da nemam pristup sistemskim alatkama.Kako vratiti predjašni izgled? Unapred hvala.
  Sve pohvale za sajt. :thumbup_tb:

 • gedza025

  vec mesec dana se premisljam da instaliram ubuntu (prvi put)i sada kada sam naleteo na ovaj blog definitivno sam se ubedio,skidam 9.04 i sutra kad se vratim s posla krecem s instalacijom.sajt je odlican pregledan objasnjenja su jednostavna prilagodjena pocetnicima (kao npr meni)

  P.S
  vidim da volis pecanje,ja sam iz srpskog miletica a radim u bogojevu tamo i pecam skoro svakakoga dana.mozda si dolazio kod nas? kako da se ulogujem ovde i dali imas neki savet za pocetnika?

 • admin

  Pozdrav svima i hvala na poseti.
  @Nesa
  Treba samo pročitati šta ti konzola ispiše, uglavnom pored problema bude ispisano i rešenje tog problema. Piše ti you must manually run ‘dpkg –configure -a’ to correct the problem, dakle u konzoli zadaj komandu:

  dpkg –configure -a

  i to bi trebalo da reši problem. Ukoliko je potrebno odradi to kao root, tj dodaj „sudo“ ispred komande.

 • Nesa

  Sajt je stvarno fantastastičan ali kao početnik u korišćenju ubuntija imam problem,kada uključim apdejt menadžer izlazi mi sledeća poruka:E: dpkg was interrupted, you must manually run ‘dpkg –configure -a’ to correct the problem.
  E: _cache->open() failed, please report.Sada sam u problemu jer neznam šta dalje.
  Molio bih za pomoć ako znate odgovor

 • dracon

  svaka cast na informacijama, pre nedelju dana sam prvi put isprobao ubuntu 8.10. i mogu reci da sam mogao sebi ustedeti 20 sati aktivnog rada da sam prvo dosao na ovaj sajt.
  Hvala 🙂

 • tlab

  Stvarno fenomenalno uputstvo za svaku pohvalu,a i sajt.Hvala

 • admin

  Hvala na poseti, a posebno na lepim rečima. Sajt ima jedva mesec dana života… Šteta što nemam više vremena, ali popunjavam ga polako sadržajem. Verujem da će biti mnogo toga korisnog i zanimljivog. 🙂

 • djetvan

  Odlično uputstvo za instalaciju Ubuntua sa vrlo jednostavnim objašnjenjima o funkcionisanju programa, taman za početnike.
  Rad u terminalu koji za većinu novih korisnika Linuxa predstavlja veliki problem trebalo je da se objasni detaljnije, step by step!
  Ceo sajt odiše jednostavnošću i svežinom za razliku od onih, naročito na engleskom jeziku, na kojima su objašnjenja tako formulisana kao da imaju za cilj da čoveka zbune i dezorijentišu a ne da mu pomognu.
  Ovo je sajt za svaku pohvalu!