Just another… Timely Alarm Clock

timely-alarm-clock

U moru aplikacija za pametne telefone, za svaku namenu postoji najmanje 100 aplikacija koje rade maltene isti posao, na maltene isti način, uz pružanje maltene istih mogućnosti. Ali, ponekad se može naleteti na aplikaciju koja se po nečemu, ili pak po mnogo čemu, izdvaja iz „mase“ i automatski se smešta u posebnu kategoriju, među aplikacije koje će se znatno duže zadržati na telefonu u odnosu na druge, „skini, probaj, briši“ aplikacije. Ako spadate u grupu korisnika koji ne vole mnogo da „budžaju“ svoj telefon/tablet, ali vole da istražuju i instaliraju aplikacije u nedogled, dok ne nalete na „onu pravu“, onda znate o čemu pišem.

Android Jelly Bean 4.1.1, koji koristim već neko vreme ima, podrazumevano instaliran, sasvim solidan sat sa alarmom. Vidžet – sat, koji baš i nije najbolje vidljiv na svim pozadinama, najosnovnije opcije kada je u pitanju kreiranje alarma… Alarm i sat rade svoj posao odlično, daleko od toga, ali ako poželite bilo šta više što prevazilazi opcije koje su imali čak i telefoni iz vremena pre pojave pametnih telefona, moraćete da uzmete u obzir potragu za alternativom.

Najbolja alternativa, na osnovu ličnog iskustva i potreba, dolazi u obliku sata sa alarmom i još ponekim opcijama, pod nazivom „Timely Alarm Clock“.

Mogućnosti

Vidžet

Timely - izgled vidžeta

Vidžet, koji možete odmah postaviti na početnu stranu umesto podrazumevanog sata ili nekog drugog kojeg koristite, pored vremena prikazuje datum, kao i vreme kada će se prvi sledeći alarm oglasiti. Veličina vidžeta može da se podesi u zavisnosti od potrebe i količine slobodnog prostora na ekranu, dok se prostoru sa podešavanjima može pristupiti pritiskom na vidžet ili preko „Timely“ ikonice.

Meni sa opcijama se sastoji od tri celine:

  • Sa leve strane nalazi se prozor za kreiranje alarma.
  • U sredini se nalazi prozor koji samo prikazuje vreme kao što to radi i vidžet, s tim da je prozor vizuelno mnogo lepši i postoji mogućnost prilagođavanja
  • Treći prozor sadrži tajmer i štopericu

Kreiranje i podešavanje alarma

Prilikom kreiranja novog alarma, povlačenjem prsta gore-dole odabira se vreme alarma, s tim da skala pokazuje raspon od 00h (gornja ivica) do 24h (donja ivica) sa korakom od po pola sata. Ako vam je potrebno da alarm podesite za neko vreme između punog sata i 30min, na primer 07:35, tapkanjem iznad ili ispod vremena koje je selektovano, vreme alarma se pomera za po 5min ranije ili kasnije. U slučaju da planirate da se probudite tačno „u minut“, ako dodirnete selektovano vreme dobićete mogućnost da upišete tačno vreme kada želite da se alarm aktivira, na primer 13:17.

Timely - Zadavanje vremena alarma Timely - Lista sa alarmima Timely - Detalji vezani za svaki alarm

Animacija koja je postavljena uz levu stranicu ekrana je veoma precizna i vizuelno veoma lepa, ne postoji potreba za navikavanjem i sticanjem „osećaja“ kako bi se odredilo vreme alarma. Kada je vreme alarma određeno, alarm će biti prikazan u obliku kartice na tom istom ekranu, tj biće dodat među ostale alarme koji su ranije kreirani, s tim da je redosled uvek takav da se na vrhu nalazi alarm koji je podešen da se aktivira ranije. Svaki alarm / kartica sadrži informacije vezane za alarm, kao i prekidač preko kojeg se alarm može lako deaktivirati, tj aktivirati u zavisnosti od potrebe.

Za svaki alarm mogu se podesiti osnovni parametri i opcije: kojim danima je aktivan, može mu se dodeliti naziv, uključiti vibracija, odabrati vrsta zvona… Pored ovih opcija može se odabrati tzv „Challenge“, tj neka operacija koju je potrebno izvršiti ili rešiti kako bi se alarm deaktivirao (matematički zadatak, pattern, kratka „memory“ igra…), što je odlično rešenje za spavače koji žele da ih alarm 100% digne iz kreveta. Zatim postoji i opcija „Smart Rise“, koja aktivira tihu melodiju 30 minuta pre vremena kada je alarm podešen, kao bi se telo podsvesno pripremilo i kako se alarm nebi oglasio za vreme najlepšeg sna.

Ono što nejviše izdvaja Timely jeste mogućnost sinhronizacije različitih uređaja, putem cloud-a. Tako, na primer, možete na tabletu podesiti alarm koji će zvoniti samo na telefonu, ili podesiti alarm na telefonu koji će se oglasiti na tabletu, ili pak na oba uređaja. Ja sam ovu opciju isprobao sa dva uređaja, ali verujem da se može sinhronizovati sa više uređaja. Dovoljno je da se na uređajima instalira Timely, da je korisnik isti, kasnije se sve svodi na pomeranje prekidača uključeno-isključeno za svaki uređaj iz liste.

Prikaz vremena

Timely - Prikaz sata i noćni režim

Prozor u sredini prikazuje veliki sat u centru, sa fantastičnom animiranim pozadinom. Postoje tri teme kada je u pitanju izgled sata, kao i „Noćni režim“, koji smanjuje osvetljenje ekrana na minimum, pa možete ostaviti ekran uključen i sat prikazan na ekranu celu noć, ali možete i isključiti ekran dugmetom, pa kada ponovo uključite ekran sat će i dalje biti prikazan…

Tajmer i štoperica

Tajmer je veoma lak za korišćenje, nakon odabira vremena tako što se prstom ide u krug dok se ne odabere željeno vreme, kontrola se obavlja u centru gde pored starta postoji i opcija pauziranja vremena.

Timely - Izgled tajmera Timely - Izgled štoperice

Štoperica radi na istom principu, s tim da meri i prikazuje trajanje ukupnog i poslednjeg prolaznog vremena, a ispod štoperice se nalazi lista sa svim prolaznim vremenima. Jedini detalj koji možda nedostaje je opcija snimanja vremena, ali Timely u osnovi ni ne mora da ima štopericu…

Razlog više za korišćenje…

Timely - AlarmAlarm je nezaobilazan deo mog života, s obzirom na činjenicu da se teško budim jer noću za spavanje uglavnom uspevam da izdvojim između 4-5h i do sada nisam naišao na toliko uporan alarm, toliko kvalitetno programiran, kojeg je jednostavno nemoguće isključiti ukoliko se čovek ne probudi i ne razbudi. Da bi se alarm isključio, potrebno je staviti prst na donji deo ekrana i „vući“ bez prekida prstom po ekranu do tačkice koja se u tom momentu pojavi, što nije jednostavno ako niste budni… „Snooze“ dugme u centru će odložiti alarm na nekoliko minuta, ali svaki sledeći put kada se pritisne „Snooze“ vreme do sledećeg zvona se skraćuje (opcija u podešavanjima). Ako slučajno dodirnete neki deo ekrana van „Snooze“ dugmeta, ili prekinete liniju u pokušaju da isključite alarm, za trenutak će vam se učiniti da je alarm odložen, ali to je samo prevara, jer će nakon par sekundi, uz lagano pojačavanje, alarm nastaviti da zvoni. Ako imate tvrd san, ili se nadate da će nakon jedne minute alarm sam aktivirati „Snooze“, varate se. Jednom prilikom telefon nije bio uz mene, alarm je počeo da zvoni i kada sam ga isključio primetio sam da je prošlo skoro 40 minuta od momenta kada je alarm aktiviran. Dodatak: Alarm se čak nakon 45 minuta sam isključuje. Zvonio je svo to vreme! Za osobe kojima ni ovo nije dovoljno, „Challenge“ će sigurno osigurati da Timely odradi svoju misiju bez milosti.

Osim na trudu i znanju uloženom u kreiranje ove aplikacije, ne mogu da ne pohvalim vizuelne detalje, mogućnost menjanja boje pozadine prozora sa podešavanjima, a posebno bih izdvojio odličan odabir melodija koje dolaze sa aplikacijom. Bez preterivanja mogu da kažem da su te melodije među najlepšim koje sam imao prilike da čujem i koristim za alarm.

O aplikaciji

Timely Alarm Clock je besplatna aplikacija i možete je instalirati preko Google Play-a. Nakon instalacije zauzima nešto više od 12.5MB prostora na internoj memoriji i ne može da se prebaci na eksternu memoriju.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)