WEB dizajn – osnove optimizacije sajta

Kako do bolje pozicije kod pretraživača?

Na čega treba obratiti posebnu pažnju?

Osnove optimizacije sajta za pretraživače.

–  Džabe nama što imamo jako dobar sajt, ako niko nije u mogućnosti da ga pronađe… Jedan od ključnih faktora od kojih zavisi posećenost našeg sajta jeste pozicija kod pretraživača. Na ovom mestu ćemo preći osnove koje su neophodne da bi naš sajt bio što više kotiran. Skoro svaki korisnik Interneta koristi neki od popularnih pretraživača, tu su Google, Live search, Yahoo search i mnogi drugi poznati i manje poznati. Mi ćemo se bazirati na Google pretraživač, kao najrasprostranjeniji u svetu.

Domen i hosting

–  Naziv domena treba da bude u vezi sa sadržajem sajta, treba da bude kratak i lak za pamćenje. Ukoliko pravimo sajt za poslastičarnicu koja se zove „Pera i sin“, mnogo bolji efekat bi se dobio ako se odabere naziv domena „kolaci“, „poslastice“ ili nešto slično, nego „peraisin“.

Registracija domena

–  Kod većine korisnika veliku ulogu igra ako je u pitanju .com domen, mada nije loše ni odabrati nacionalni .rs ili .co.rs. Osim njih, veoma su prihvatljivi .org, .net…

Zakup hostinga

–  Pre zakupa trebalo bi se raspitati kod Hosting kompanije gde im se nalaze serveri na kojima će se naš sajt nalaziti. Ovo je bitno jer rezultati pretrage mnogo zavise od geografske lokacije korisnika koji vrši pretragu i lokacije servera na kojem se sajt nalazi.

Raspored foldera i fajlova

–  Treba jako voditi računa i dobro isplanirati na koji način ćemo kreirati foldere i fajlove našeg sajta, kako bi sebi olakšali snalaženje među njima, a i korisnicima olakšali kretanje po našem sadržaju. Nazivi foldera i fajlova treba da se odnose na sadržaj, da budu kratki i da posetiocu daju predstavu gde se nalaze, naročito u slučaju da naš sajt sadrži par stotina ili hiljada stranica. Osim toga, ovo mnogo doprinosi i kod indeksiranja stranica, samim tim daje bolje rezultate prilikom pretrage. Dakle, treba izbegavati nazive stranica tipa „strana1.html“ i davati dugačka imena sa više reči. takođe, struktura foldera ne sme biti previše komplikovana, najbolje je strukturu kreirati po podfolderima kako se to odvija sa početkom u indeksu. Za slike i neke posebne datoteke (PDF, RAR…) bi trebalo odrediti foldere unutar root foldera i za njih praviti posebnu strukturu.

404

–  Ukoliko smo u mogućnosti, nebi bilo loše da svaki podfolder sadrži fajl index.html. Možemo od njega napraviti stranicu koja će biti u sastavu sajta, ili samo podhraniti linkovima koji vode na stranice unutar tog podfoldera. Tako bismo delimično izbegli pojavljivanje 404 „not found“ stranice. Takođe nebi bilo loše ni napraviti prilagođenu 404 stranicu jer će se dešavati da posetilac pogreši pri upisivanju adrese na našem domenu.

Sadržaj stranica

Tagovi

–  Pri kreiranju svake stranice potrebno je pravilno osmisliti njen naslov. Naslov stranice nalazi se unutar taga <head></head> i izgleda ovako:

  • <title>Naslov stranice</title>

–  Naslov treba da je u vezi sa sadržajem i svaka stranica treba da ima svoj unikatan naslov.

–  Unutar taga <head></head> postavljaju se i meta tagovi. Postoji mnogo vrsta meta tagova, ja ću spomenuti samo osnovne:

  • <meta name=„description“ content=„Unutar ovog taga stavlja se opis stranice“ />
  • <meta name=„keywords“ content=„ovde, upisati, ključne, reči“ />

–  Unutar „meta description“ taga upisujemo kratak opis sadržaja stranice, dok unutar „meta keywords“ upisujemo ključne reči koje će pretraživač povezati sa našim sajtom ako neko te reči upiše u pretragu. Kada Google kao rezultat pretrage izbaci našu stranicu, u većini slučajeva će ispod naslova stranice biti ispisan tekst koji smo stavili unutar „meta description“ taga

Description tag

–  Ukoliko neko u pretragu upiše više reči koje se podudaraju sa sadržajem naše stranice, Google će ispod naslova stranice prikazati odlomak sadržaja gde se spominju ključne reči ubačene u pretragu.

Odlomak sadržaja

–  Treba izbegavati postavljanje istih „description“ i „keywords“ meta tagova na sve stranice. Takođe ne treba ubacivati gomilu termina i informacija u te tagove. kada su ključne reči u pitanju, treba mudro odabrati određeni broj termina koji nisu previše rasprostranjeni i jasno ukazuju na sadržaj stranice.

Linkovi

–  Na našim stranicama imaćemo određeni broj linkova, tj veza. Neke će voditi na neku drugu stranicu unutar sajta, neke će voditi ka nekoj spoljnjoj lokaciji. Najbolji način prikazivanja linkova je ako su u tekstualnom obliku. Osim toga sam naziv linka treba da nosi naziv stranice odredišta ili da ga opisuje. Treba izbegavati davanje imena linkovima tipa „klik“, „poseti“… i takođe treba izbegavati pravljenje linka od više rečenica ili pasusa. Naziv linka pretraživačima govori mnogo o sadržaju našeg sajta. Ukoliko imamo mnogo linkova treba ih redovno proveravati jer se može dogoditi da njihova destinacija više ne postoji. To su tzv „dead links“ i pretraživači ih ne vole mnogo. Takođe ne vole linkove koji vode na sajtove sa virusima i sumnjivim skriptama koji predstavljaju alat za upade u računar. Ukoliko se to dogodi, sudbina našeg sajta i domena je zacrtana nije ni malo lepa, jer nas briše iz svih vidova pretrage.

–  Kada na stranicu ubacujemo linkove u vidu slika, tag „alt“ koristimo umesto tekstualnog naziva linka. Ono što upišemo unutar tog taga biće indeksirano kao da je u pitanju običan tekstualni link. Takođe bi  za sliku trebalo dodati i tag „title“ jer, osim samog imena slike (slika.jpg), sadržaj ovog taga govori pretraživačima nešto više o sadržaju slike. Ceo red bi trebalo da izgleda ovako:

  • <a href=“http://optimizacija.com“><img src=“http://mojdomen.com/images/slika.jpg“ alt=“Uputstvo za optimizaciju sajta“ title=“Šta je na slici“></a>

–  Treba koristiti tzv „breadcrumb“, tj „mrvice hleba“. Ovaj vid navigacije pruža posetiocu osećaj gde se nalazi, kuda se kreće i daje mu mogućnost da se lakše  snalazi. „Mrvice“ se uglavnom postavljaju iznad i ispod sadržaja i izgledaju otprilike ovako:

  • Glavna stranica > Prva stranica > Druga stranica > Treća stranica > Sada ste ovde

Headers

–  Kada se pohranjuje sadržaj,

Uskoro……

[ratings id=“585″]

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)