Korišćenje Interneta, registracija, ponašanje

Da li je bezbedno ostavljati lične podatke na Internetu?

Gde se registrovati?

Šta smem ili ne smem da radim na internetu?

Ostavljanje ličnih podataka na Internetu – registracija

– Napredak WEB aplikacija čiji proizvodi čine Internet kakvog ga danas poznajemo, dovodi do sve veće povezanosti korisnika Interneta sa sajtovima koje posećuje. Većina korisnika Interneta koristi ili je čulo za Gmail, forum, online trgovina, blog, Facebook, YouTUBE… Svi ovi sajtovi nude posetiocima da kreiraju svoj nalog koji će prilagoditi svojim potrebama i koristiti ga sa svakog računara koji ima izlaz na Internet. Kreiranje naloga podrazumeva registraciju na sajtu, što zahteva unošenje ličnih podataka (ime, prezime, e-mail, adresa…) i kreiranje korisničkog imena i šifre pomoću kojih će se član prijavljivati na svoj nalog.

– Neke od stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom registracije su:

  • Dobro proučiti uslove sa kojima se morate složiti prilikom registracije.
  • Registrovati se samo na proverenim sajtovima
  • Ne treba koristiti isto korisničko ime i šifru na svakom sajtu prilikom registracije
  • Prilikom kreiranja šifre treba koristiti najmanje 8 karaktera, što uključuje velika/mala slova i brojeve

SPAM

– Kada član nekog foruma ili bloga učestvuje u raspravi, ili postavlja neki sadržaj na Internet, treba izbegavati ostavljanje e-mail adrese koja će biti vidljiva na sajtu. U tom slučaju e-mail adresa će verovatno biti skenirana i iskorišćena za slanje SPAM pošte. Pojedini sajtovi koriste prikupljene e-mail adrese za slanje reklama i raznih obaveštenja, što često prelazi u SPAM. Kada SPAM poruke jednom počnu da stižu, jako je teško otarasiti ih se. Većina e-mail klijenata koji se instaliraju na računar (Outlook Express, Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird…), kao i oni koji se koriste na Internetu (Gmail, YahooMail, Windows Live…) među opcijama imaju i mogućnost da poštu koju označimo kao neželjenu šalju u poseban SPAM folder. Kada neku poštu označimo kao neželjenu, uzima se informacija o nalogu sa kojeg je pošta poslata i svaki sledeći e-mail poslat sa tog naloga šalje se u SPAM folder i sve što korisnik posle treba da radi je brisanje sadržaja SPAM foldera. Napredniji korisnici mogu da kreiraju e-mail filtere.

– Filteri su uslovi koje zadajemo e-mail klijentu i koji se primenjuju na svaku primljenu poštu i kada je kod određene poruke uslov ispunjen nad njom se izvršava predefinisana naredba. Ako znamo nalog sa kojeg nam stižu SPAM poruke, ili svaka SPAM poruka ima isti naslov, pa čak i određenu specifičnu reč koja se ponavlja u tekstu poruke, kreiranjem filtera možemo zadati e-mail klijentu da automatski briše takve poruke ili da ih šalje u neki podfolder. Filteri se uglavnom kreiraju radi razvrstavanja pristigle pošte po kreiranim kategorijama radi lakšeg snalaženja, a mogu se iskoristiti i za eliminaciju SPAM poruka.

– Većina servera preko kojih koristimo internet i preko kojih nam stiže e-mail sprečavaju SPAM poruke pre nego što stignu do nas.

Kupovina preko Interneta

– Postoji mnoštvo sajtova koji nude korisnicima direktno plaćanje proizvoda preko Interneta. Mogućnosti su razne: VISA, Maestro, Master, PayPal… i, bez obzira što se u svetu ovakav način kupovine obavlja već dugo, kod nas korisnici Interneta su još uvek skeptični i u većini slučajeva zaobilaze ovakve servise. Ozbiljniji i provereni sajtovi koji pružaju servise ove vrste se razlikuju u odnosu na klasične sajtove po tome što obezbeđuju maksimalno bezbednu vezu prema korisnicima i posebnu pažnju posvećuju sigurnosti, da se ne dogode ni najmanji problemi. Ukoliko se dogodi bilo kakav problem kojim je korisnik oštećen na neki način, vlasnici sajta rizikuju nagli pad interesovanja njihovih usluga od strane posetilaca, što u nekim slučajevima može da dovede i do gašenja sajta.

– Lično do sada nisam koristio mogućnost plaćanja putem Interneta, ali sam dobro upoznat sa B2B sistemima. B2B je sistem koji nudi poručivanje određenih artikala iz ponude kod dobavljača(uvoznika). Ja kao kupac imam otvoren svoj nalog, unošenjem korisničkog imena i šifre prijavljujem se na njega. Prijavljivanje se obavlja preko SSL (Secure Socket Layer) sertifikata, koji služi uspostavljanje bezbedne veze sa dobavljačem. Slični sistemi koriste se i od strane banaka koje klijentima nude mogućnost da preko Interneta pregledaju stanja svojih računa, izvrše uplatu određenih računa (za struju, vodu, telefon…). Pronašao sam na Internetu stranicu Kupovina i prodaja preko Interneta na kojoj je malo detaljnije objašnjeno kako ovo sve funkcioniše i na čega korisnik usluga treba da obrati posebnu pažnju.

Ponašanje na Internetu

– Internet je globalna mreža računara koju čine računari na kojima se 24 sata dnevno nalaze sve web prezentacije koje postoje (serveri) i računari korisnika koji imaju bilo kakvu vezu ka Internetu. Kada posetilac dođe na određeni sajt od njega se očekuje poštuje pravila ili uslove pod kojim mu je sadržaj dat na korišćenje. Postoje i opšta pravila koja se tiču korišćenja Interneta, učestvovanja u raspravama, ostavljanja komentara… Izdvojio bih samo neka od njih:

  • Kopiranje sadržaja sajta bez znanja ili saglasnosti vlasnika smatra se krajnje bezobraznim potezom, što u mnogim slučajevima prelazi u povradu autorskih prava. Tekstovi, fotografije, razne slike i sličan sadržaj je u vlasništvu njihovog kreatora i ukoliko želimo da iskoristimo deo tog sadržaja savet je da kontaktiramo tu osobu i zatražimo dozvolu. U većini slučajeva ljudima je drago što je neko zainteresovan za njihov sadržaj i rado dopuštaju da taj sadržaj bude iskorišćen i u tim slučajevima najmanje što možemo da uradimo je da pri dnu kopiranog ili citiranog teksta dopišemo izvor, tj odakle je sadržaj preuzet (web adresu, ime autora…).
  • Lažno predstavljanje prilikom postavljanja komentara ili četovanja treba izbegavati.
  • PISANJE VELIKIM SLOVIMA prilikom učestvovanja u raspravama na forumima se na Internetu uglavnom smatra neprimerenim ponašanjem, tačnije vikanjem. Tada autor u većini slučajeva bude upozoren od strane moderatora/administratora foruma.

– Detaljnije primere, savete i objašnjenja možete pogledati na sledećim adresama:

[ratings id=“881″]

Ostavite komentar

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)