Google

Google je nastao kao i sve antologijske firme u računarskoj industriji – u garaži. Vrlo brzo je započeo njegov uspon na polju Internet pretraživača. Google je imao prednost nad konkurencijom zbog svoje tehničke nadmoćnosti i onaj ko ga je jednom probao vrlo retko se nakon toga obraćao drugim pretraživačima. Google je počeo da stiče svoje zaljubljenike.

Došavši na vrh, Google je postupio sasvim suprotno od onoga što je radila konkurencija. Korisnike nikada nije pretrpavao reklamama – jedva da su i mogli da primete da sponzorisani linkovi predstavljaju vid reklamiranja jer su upravo oni često davali sjajne odgovore na upite. Google je uvek bio okrenut svojim korisnicima.

Zlatno pravilo omiljenosti je oduvek glasilo: „Budi drugačiji”. Google je to uvek bio i ostao, a to je retko kome zasmetalo.

Za razliku od mnogih pretraživača koji su bili na vrhu i tada dozvoljavali da ih konkurencija prestigne, Google sve vreme vodi računa o tome da uvek bude nov i poseban. Osim pretraživanja tekstualnog Internet sadržaja, Google je uvodio nove usluge jednu za drugom: pretraživanje slika, arhiva i news grupa, servise za prevođenje na više jezika, indeks Internet stranica, pretraživanje štampanih kataloga, traženje ljudi i adresa, specijalizovana pretraživanja, pretraživanja sa mobilnih telefona, vesti, odgovore, Froogle indeks proizvoda, Web mail…

Uz sve ove usluge Googleove stranice su jednostavne, brzo se učitavaju i ne troše vreme i novac korisnika na učitavanje mrskih reklama. Dakle, ova kompanija svojim biznisom stvarno nije davala mnogo povoda da bude omražena.

(tekst preuzet iz magazina „Svet kompjutera“)

– Google pretraživač apsolutno dominira nad konkurentskim (ako se uopšte mogu nazvati konkurencijom) pretraživačima jer su dugim nizom godina sticali veliko iskustvo i usavršavali svoje algoritme za pretragu, Teško bi bilo uporediti neku kompaniju sa „Google“ u pogledu iskustva i poznavanja Interneta. Osim algoritama za indeksiranje ključnih reči, tekstualnih sadržaja sajtova, slika, muzike, video materijala, Google je nedavno pustio u rad algoritam za iščitavanje sadržaja Flash animacija, a priča se da radi i na stvaranju algoritma za indeksiranje audio zapisa iz video materijala (što se najviše odnosi na Google-ov servis YouTube)… To bi značilo da, ukoliko bi neko u pretragu stavio pojmove koji se spominju u nekom video zapisu, pretraga bi izbacila i takve rezultate.

– Google pretraživač je lokalizovan na srpski jezik i nudi mogućnost pretrage sajtova samo sa područja Srbije. Od zanimljivih servisa koji stoje na početnoj strani, izdvojio bih servis „jezički alati“, gde se može dobiti prevod nekog teksta ili cele stranice na srpski jezik, tj nudi prevođenje sadržaja sa nekih 30-tak jezika.

– Pored pretraživača, Google nudi još velik broj servisa raznih namena koji su besplatni za korišćenje i veoma korisni. Na Wikiju možete pogledati listu Google proizvoda. Biće opisani samo neki od njih, koji su vezani za Internet.

Gmail – Google web mail servis

– Kada je elektronska pošta, tj „e-mail“ u pitanju, korisnici interneta od svog provajdera, kome plaćaju internet, uglavnom dobijaju otvoren e-mail nalog. Zatim kupac odabira aplikaciju na računaru koju planira koristiti za e-mail poštu (Outlook Express, Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird…) i podesi je unošenjem parametara svog e-mail naloga. Ovim načinom provere pošte korisnik je ograničen korišćenjem svog e-mail naloga samo sa svog računara i nije u mogućnosti da pregleda i šalje poštu sa drugog mesta. Web Mail omogućava korisniku da koristi Internet za primanje, pregled i slanje pošte. Vezaćemo se za Google mail server, mada i pojedini provajderi nude, ali samo svojim korisnicima pregled pošte preko interneta. Na Gmail serveru nalog može svako da otvori. Otvaranjem naloga kreira se korisnik@gmail.com e-mail adresa koja se može koristiti za slanje i primanje pošte, mada postoji mogućnost dodavanja postojećih e-mail naloga koji su od ranije u upotrebi (sbb, neobee, nadlanu….), pa se tako može primati i slati pošta sa tim nalogom.

– Gmail je takođe lokalizovan na srpski jezik. Pored korišćenja osnovnih funkcija primanja i slanja pošte, Gmail nudi mogućnost kreiranja filtera i raspoređivanje pošte po kriterijumima, dodavanje potpisa na poštu za slanje, dodavanje priloga uz poštu, direktno četovanje sa prijateljima koji su u tom momentu dostupni, kao i još mnogo toga. Na stranicu se mogu dodavati razni korisni dodaci i napraviti veze sa drugim Google servisima, recimo sa Google dokumentima ili Google kalendarom. I što je najvažnije, našem Gmail nalogu možemo da pristupimo sa bilo kog računara koji je povezan na Internet.

Google Docs (dokumenti)

– Ono što je specifično za Google servise je što za svaki servis koristimo isto korisničko ime i šifru. Ukoliko smo već napravili Google nalog da bi koristili neki servis, taj isti nalog možemo da koristimo za sve servise koje želimo da isprobamo ili koristimo.

Google Docs je Internet aplikacija koja omogućava kreiranje, izmenu, deljenje… dokumenata na internetu. Zbog čega bismo pravili neki dokument kod kuće, pa ga kopirali na flash memoriju, rezali na cd i nosali svuda sa sobom, kada ga možemo napraviti u Google Docs i imati pristup sa bilo kog mesta povezanog na internet? Podržani su formati koji se najčešće koriste za pravljenje dokumenata: tekstualni dokumenti,(word),  tabele (excel), prezentacije (power point), PDF dokumenti… Moguće je uploadovati gotov dokument i nastaviti sa korišćenjem ili kreirati isti iz početka. Aplikacija nudi mogućnost eksportovanja dokumenta pripremljenog za štampanje, deljenje pojedinih dokumenata sa drugim korisnicima ili sa svima…

<<<NAZAD ::: NAPRED>>>

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)