Instalacija UBUNTU 8.10 Interpid Ibex

Kako instalirati UBUNTU?

Uputstvo za početnike, sa slikama i detaljnim objašnjenjem.

ubuntu-8.10-interpid-ibexUBUNTU 8.10 is here

–  Ova verzija iz UBUNTU familije ugledala je svetlost dana 30. oktobra 2008. godine. Može se preuzeti direktno ili alternativnim metodama sa sledećih linkova / UBUNTU 8.10 nije više dostupan za preuzimanje

Uputstvo za instalaciju

– Instalacija UBUNTU 8.10 se ne razlikuje mnogo u odnosu na instalaciju ranijih UBUNTU izdanja. Potrebno je u BIOS-u podesiti da računar podiže sistem prvo sa cd-a, a na drugo mesto staviti hard disk. Ubacujemo Live CD u čitač i posle restarta računara prvo što ćemo ugledati je odabir jezika instalacije. Engleski je podrazumevan a, iako među jezicima postoji podrška za bosanski, hrvatski i jezik skoro svih balkanskih zemalja, naš srpski je i ovaj put ostao izostavljen… Sam sistem naknadno može biti lokalizovan na srpski, pogledajte uputstvo:

Lokalizacija na srpski jezik i podešavanje tastature

01-ubuntu_8-10-odabir-jezika-instalacije

– Kada smo odabrali jezik (u mom slučaju engleski), pred nama se pojavljuje meni sa opcijama. U zavisnosti šta planiram da radimo, možemo:

  • Isprobati UBUNTU tako što će isti biti pokrenut sa CD-a i uopšte neće za svoj rad koristiti hard disk. Ovo je dobro u slučaju da imamo hard disk na kojem već postoji sistem ili su skladišteni dokumenti. S obzirom da se sve aplikacije pokreću sa CD-a, ne treba očekivati neku naročitu brzinu rada, ali nam se pruža mogućnost da malo vidimo i osetimo sistem pre nego što odlučimo da li ćemo da ga instaliramo.
  • Odmah preći na instalaciju sistema, bez predhodnog isprobavanja.
  • Proveriti CD da li je oštećen
  • Testirati memoriju
  • Podići sistem koji je instaliran na hard disku

– U prvom slučaju kada se podigne sistem, na desktopu se pojavi prečica „Install“ koja započinje instalaciju, dok se odabiro druge opcije direktno pokreće isti proces.

02-ubuntu_8-10-odabir-instalacije

– Prvi od sedam koraka instalacije sistema zahteva da odaberemo jezik u kom će biti instaliran sistem. UBUNTU je lokalizovan na srpski jezik, koji se može naknadno instalirati. U pitanju je ćirilično pismo, pa ukoliko želimo latinicu najbolje rešenje je da se odabere hrvatski jezik okruženja.

03-ubuntu_8-10-odabir-jezika-okruzenja

– U drugom koraku unosimo našu lokaciju klikom na tačkicu na mapi sveta ili odabirom grada iz padajućeg menija.

04-ubuntu_8-10-odabir-lokacije

– U trećem koraku odabiramo raspored slova na tastaturi. Ukoliko ovde ostavimo podrazumevani USA raspored, posle ćemo na desktop dodati prečicu za promenu rasporeda u srpski, ćirilicu i latinicu.

05-ubuntu_8-10-odabir-vrste-slova-na-tastaturi

– Četvrti korak zahteva malo veću pažnju jer nudi načine kako će hard disk biti iskorišćen za instalaciju sistema. Ukoliko se odabere prva opcija, „Guided“, za instalaciju će bitii iskorišćen ceo hard disk. Stoga, ako već na hard disku postoje particije sa drugim sistemom ili važnim podacima, obavezno odabrati opciju „Manual“. Zatim još jednom dobro proveriti da li je odabrano „Manual“ i prelazimo na sledeći korak.

06-ubuntu_8-10-izbor-rucnog-particionisanja

– Odabrali smo opciju „Manual“ i pokrenuta je alatka za particionisanje diska. Ako uporedimo sa instalacijom windows-a, priprema particija za linux se obavlja znatno drugačije. Pokušaću da to na brzinu objasnim. Kompletan sadržaj UBUNTU sistema možmo podeliti na dve celine: jedna je root folder, u koji se smešta ceo sistem, označava se kosom crtom „/“, a druga celina je „home“, mesto koje sadrži sve što je vezano za korisnika računara. Home folder se nalazi unutar root-a, ali fizički ga možemo prebaciti tako da bude na drugoj particiji. Vrlo bitna stvar, iz razloga što se u „home“ folder smeštaju svi dokumenti, slike, muzika, filmovi… sadržaj desktopa je u „home“ folderu, podešavanja i informacije o svakom instaliranom programu se nalazi u „home“ folderu. U slučaju da se sruši sistem ili zameni novim, tada „home“ ostaje netaknut i ostaju sva podešavanja sačuvana. Iz ovoga se zaključuje da će nam biti potrebne dve particije, jedna za root „/“ i jedna za „home“ folder, koja se obeležava sa „/home“. Treća stvar koja nam je neophodna je „swap“ particija. Swap je mesto na hard disku koji sistem koristi kao da je u pitanju RAM memorija. U Windows-u se ona zove „Virtual memory“, u Linuxu „swap“, i ovde je potebno napraviti posebnu particiju za tu vrstu memorije, koja se označava kao „swap“.

07-ubuntu_8-10-particionisanje-hard-diska

– Dakle, neophodne su nam tri particije. Za root particiju nije potrebno odvajati mnogo mesta. U suštini, dovoljno bi bilo 10-tak GB prstora, ali zbog moguće instalacije raznoratnih programa i igara, moj lični savet je da se kreira particija barem od 20GB. Home particija će se najbrže puniti i njeno kreiranje ćemo ostaviti za kraj, da bi joj dodelili što više prostora. Swap particija treba da bude 1.5 do 2 puta veća od količine RAM memorije ugrađene u raunar. Ako stavimo 2 puta više, bićemo mirni i u slučaju da uskoro počastimo sebe još jednim modulom.

– Ja sam instalirao UBUNTU 8.10 na virtuelnu particiju radi testiranja, pa nisam bio u mogućnosti da odvojim više od 3GB prostora za instalaciju, što se pokazalo dovoljno za sistem i swap particiju, ali nisam pravio posebnu „home“, tako da mi se sve nalazi na toj jednoj root particiji. Dalja organizacija zavisi od toga kako vam je podeljen hard disk. Suština je da se oslobodi prostor tako što se obrišu nepotrebne particije, da se dobije prazan prostor (free space). Klikne se na „free space“, pa „New partition“. Otvara se meni u kojem zadajemo da li pravimo primarnu particiju ili logičku, određujemo veličinu particije (u megabajtima, 1GB=1024MB), vrstu fajl sistema i mount point. Počnmo sa kreiranjem:

  • Napravićemo primarnu particiju od 20GB (20480 MB), fajl sistem ostavimo ext3 i za mount point odaberemo „/“. Ovim smo kreirali „root“ particiju.
  • Ponovo kliknemo na „free space“, pa „New…“. Ovaj put napravimo logičku particiju, veličine 2 puta veće od količine RAM memorije, za fajl sistem stavimo „swap“ i dobili smo „swap“ particiju.
  • Home particiju pravimo od preostalog prostora, kao logičku, fajl sistem ostavimo ext3, a za mount point odaberemo „/home“

– To je sve. Proverimo još jednom da li je sve kako je zamišljeno i prelazimo na sledeći korak. U slučaju da se napravi greška, postoji opcija „undo changes to partitions“ kojom se vraćamo na predhodno stanje.

08-ubuntu_8-10-kreirane-particije

– Peti korak zahteva unos ličnih podataka, korisničkog imena i šifre. UBUNTU sistem ima veoma radikalan pristup nivoima korisničkih naloga. Korisničko ime i šifra u ovom koraku će kreirati nalog koji ćemo koristiti svo vreme i često će biti od nas zatraženo unošenje imena, a šifre još češće. Pri podizanju sistema, pri instalaciji programa ili unapređenja, pri izmeni bilo kog fajla unutar root foldera…. biće zatraženo unošenje šifre. Ovo je jako dobro osmišljeno jer tada ne može da se desi da nam sestra, žena ili „talentovani“ komšija koji se razume, instalira nešto ili obriše važan fajl. Zbog toga treba kreirati neku normalno ime i šifru, od 4-6 karaktera. Za ime računara može da se stavi bilo šta, jer se ovim kreira ime računara kako će ga videti ostali računari ukoliko je kreirana lokalna mreža.

09-ubuntu_8-10-upis-licnih-podataka

– Ukoliko na hard disku imamo instaliran neki drugi sistem, u šestom koraku će nam biti ponuđeno importovanje određenih dokumenata i podešavanja, dok u suprotnom instalacija odmah prelazi na sedmi, finalni korak. Sedmi korak predstavlja finalni pregled svih radnji koje smo izvršili od početka instalacije, koje još jednom pregledamo i kada smo sigurni da je sve ispravno, kliknemo na „Install“ da započne primena instalacije.

10-ubuntu_8-10-finalna-provera-podesavanja

– U zavisnosti od jačine računara i veličine resursa, instalacija prosečno traje nekih 10-15 minuta. Ukoliko smo pre instalacije podigli sistem sa CD-a, za to vreme možemo surfovati Internetom ili odigrati neku od igrica…

11-ubuntu_8-10-proces-instalacije

– Kada je sistem instaliran, biće zatražen restart sistema, pri čemu će se morati izvaditi CD iz CD/DVD uređaja i pritiskom na „Enter“ potvrditi da je CD izvađen. Pri restartovanju sistema možemo ući u BIOS i vratiti hard disk na „First boot device“ da bi se odmah prešlo na podizanje sistema sa hard diska.

12-ubuntu_8-10-restart-sistema

– Ako smo na računaru imali instaliran neki drugi sistem (Windows XP, Vistu…) i nismo ga obrisali, već želimo da koristimo oba sistema, pri instalaciji UBUNTU-a formiran je „boot loader“, koji će nam posle restarta ponuditi meni iz kojeg ćemo da odaberemo koji od sistema planiramo da loadujemo. Ukoliko je UBUNTU jedini, odmah će biti loadovan i pred nama će se pojaviti „Wellcome screen“, gde će biti zatrađeno unošenje korisničkog imena i šifre.

13-ubuntu_8-10-ekran-dobrodoslice-welcome-screen

– Unošenjem tačnog imena i lozinke učitava se naš profil i pojavljuje se radna površina.

14-ubuntu_8-10-radno-okruzenje

SISTEM JE INSTALIRAN I SPREMAN ZA UPOTREBU

– U gornjem delu ekrana, sa leve strane imamo tri padajuća menija. U prvom se nalaze aplikacije koje su podrazumevano instalirane sa sistemom, različitih namena poređanim po grupama, aplikacije koje su dovoljne da možemo od samog starta koristiti računar normalno. O dodatnim aplikacijama ću uskoro napisati par uputstava. Drugi meni nam nudi brzi pristup particijama, sistemu, DVD/CD uređajima, spojenim eksternim memorijama, mrežnim mestima, kao i lokalnim folderima koje možemo dodavati naknadno. Treći meni je podeljen na dve celine. Pod „Preferences“ vršimo podešavanja vezana za naš nalog (u slučaju da ima više naloga, tj korisnika računara, ovde svako vrši podešavanja za svoj nalog). Pod „Administration“ se vrše opšta podešavanja sistema koja važe za sve korisnike.

– U gornjem desnom uglu prikazane su pokrenute aplikacije (tray), sat sa kalendarom, vremenom…, i tu se nalazi komanda za gašenje računara.

– Srednja traka u gornjem delu ekrana predstavlja panel u koji se mogu postaviti pokretači često korišćenih programa, kao i razne korisne alatke (o ovome ćemo pisati).

– Panel na donjoj ivici prikazuje otvorene prozore za svaku radnu površinu posebno. Leva donja ivica ima komandu „show desktop“, koja spušta sve otvorene prozore na donji panel i oslobađa radnu površinu, dok se u desnoj donjoj ivici nalaze komande za prelazak iz jednog radnog prostora u drugi. U pitanju je proširenje radnog prostora na radne površi (desktope) radi lakšeg rasporeda i preglednijeg rada sa više otvorenih prozora i aplikacija. Podrazumevano UBUNTU je podešen da prikazuje dve radne površi, mada se može podesiti da prikazuje mnogo više (o ovome ćemo u drugoj temi).

– Sada kad smo instalirali sistem, potrebno je odraditi neka osnovna podešavanja i izmene kako bismo ga prilagodili svojim potrebama. Ukoliko ima nekih dodatnih pitanja, možete me kontaktirati putem forme za kontakt  ili posetite UBUNTU forum Srbije, mesto na kojem sve vezano za UBUNTU u Srbiji počinje i traje.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)