Instalacija DOS-a pod UBUNTU i rad sa programima

Da li može da radi DOS program pod UBUNTU Linux-om?

Kako pokrenuti DOS emulator za UBUNTU Linux?

Podešavanje DOS-a za rad sa programima.

– Mnoge manje firme još uvek koriste određene programe koji rade samo pod MS DOS-om. Uglavnom su u pitanju programi za knjigovodstvo, ali koriste se programi i za razne druge namene. Nije česta pojava da osoblje koje je zaduženo za IT opremu takvih firmi preferira Linux operativni sistem, ali ga isključuje iz opcije jer ne podržava rad programa koji mogu da se koriste samo pod Microsoft DOS sistemom. Upravo na ovom mestu ću pokazati da je ipak i to moguće i da će raditi savršeno.

– Uputstvo je predviđeno za korisnike UBUNTU distribucije. Prvo ćemo instalirati DOS emulator, nazvan „Dosemu“. S obzirom da se program nalazi u repozitorijumima, otvorićemo program „Add/Remove…“ iz menija „Applications“. Iz menija „Show“ odabraćemo „All available applications“ i u polje search ukucati „dosemu“. Označićemo program za instalaciju i instalirati isti klikom na „Apply Changes“.

DOS emulator

– Kada je instalacija završena, prečica programa pojaviće se u meniju „Applications/System Tools“, ali ukoliko odmah pokušamo da pokrenemo program verovatno će se dogoditi da se neće pokrenuti.

– Da bismo osposobili DOSEMU za rad moraćemo da napravimo par modifikacija. Prvo ćemo otvoriti Terminal i ukucati komandu:

Za Ubuntu 8.04 i ranije verzije:

 • sudo gedit /etc/sysctl.conf

Za Ubuntu 8.10:

 • sudo gedit /etc/sysctl.d/90-low-memory-access.conf

– U fajlu koji se otvori treba potražiti red u kojem piše:

 • vm.mmap_min_addr =

i promeniti vrednost u 0 (nula). Ukoliko ne postoji ovakav red, dodati ga, dakle treba ukucati:

 • vm.mmap_min_addr = 0

– Restartovaćemo računar i pokušati da pokrenemo „Applications/System Tools/DOS emulator“. Ukoliko smo sve uradili kako treba, pred nama će se pojaviti prozor emuliranog DOS-a.

1a

– Kod pojedinih programa bilo je neophodno napraviti još dve manje ispravke, da bi sve radilo kako treba, inače je pokrenuti program pod DOS-om prijavljivao grešku. S obzirom da ne može da škodi, za svaki slučaj nebi bilo loše napraviti te izmene u startu. Ponovo otvaramo Terminal i kucamo:

 • sudo gedit /etc/dosemu/freedos/autoexec.bat

i iznad redova „set HELPPATH=z:help “ i „set TEMP=c:tmp“ dodamo red:

 • set CLIPPER=f155

– Snimićemo fajl, zatvoriti ga i zatim ukucati:

 • sudo gedit /etc/dosemu/freedos/config.sys

– U fajlu config.sys ćemo pronaći red „files“ i za vrednost ukucati 150. Sa malopre napravljenim izmenama nije se pojavljivao nijedan problem pri radu DOS programa, ukoliko se greške ipak jave možda bi trebalo promeniti vrednosti.

3a

– Da bismo otvorili naš knjigovodstveni program ili neki drugi koji radi pod DOS-om, pronaći ćemo njegov izvršni fajl, kliknuti na njega desnim tasterom miša, odabrati „Open with Other Application“ i odabrati „Dosemu“. Ako u datoj listi ne postoji „Dosemu“ kao opcija, kliknućemo na „Use a custom command“, u polje za upis ukucati „dosemu“ i kliknuti „Open“. Sledeći put kada kliknemo desnim tasterom miša na izvršni fajl programa, otvaranje preko DOS emulatora biće nam odmah ponuđeno.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)

4 mišljenja za “Instalacija DOS-a pod UBUNTU i rad sa programima

 1. probao sam gore navedeno na ubuntu 11.04 i radi sve kako je napisano e sad instalirao sam i ubuntu 11.10 i uradio sve isto al cvrc,doseme i dosbox rade,winw radi ali ja nemam mogucnost da mom knjigovodstvenom EXE fajlu dam da ga pokrece neki od dos programa, ima samo opcija za wine razne varijante i najbolje sto sam uspeo je da mi se pojavi prozor na kojem u gornjem levom uglu piose off i po sredini mi blinka crtica ono kao kursorcic ali ne mogu nista da upisem, ima li neke pomoci ?

  1. S obzirom da je uputstvo objavljeno još 03. Februara 2009. god i odnosilo se na UBUNTU 8.04 i 8.10, predpostavljam da za novije verzije sistema postoje određene „cake“ uz pomoć kojih će sve raditi kako treba.

   Često savetujem prijatelje da ne prelaze na novu verziju sistema čim se pojavi, pogotovo ako koriste neke od programa oko kojih se uvek moralo nešto čačkati da bi sve radilo kako treba…

   Ne želim ovim da te teram da se vratiš na 11.04 kada je sve radilo kako treba, ono što je trebalo uraditi je da prvo proveriš da li će sve raditi na 11.10, pa tek onda odradiš upgrade sistema… Ukoliko imaš vremena potraži na netu rešenje za problem sa 11.10, da sam u prilici ja bih pokušao da nađem rešenje i objavim na Blogu, ali u poslednje vreme nemam toliko vremena da se posvetim Blogu. Postoji i mogućnost da mi, ukoliko pronađeš rešenje i ako budeš želeo, pošalješ uputstvo koje bi bilo objavljeno na Blogu, naravno sa tvojim potpisom…

   1.  sve to radi a desktop masini ali na laptopu imam problem sa mreznom karticom, ne prepoznaje je kako treba ili nece da radi kako treba sve jedno ne radi,i ne mogu nista da uradim a ne kapiram kako ide instalacija sa nekog medija,negde gresim i ne mogu ni jednu da pokrenem kao kod windowsa recimo tako da sam to prestao i pokusavati…

Komentarisanje je zatvoreno.