GNU/Linux – UBUNTU

Šta je UBUNTU?

Kako instalirati UBUNTU?

Zbog čega koristiti UBUNTU?

ubuntu-logo-new-300x196

Ubuntu je veoma popularna GNU/Linux distribucija prvenstveno namenjena desktop računarima. Zasnovan je na Debian GNU/Linuxu, a Ubuntu krasi upotrebljivost, izdavanje novih verzija na svakih šest meseci, jednostavna instalacija i nenametanje zakonskih ograničenja. Ubuntu sponzoriše Canonical Ltd, privatna kompanija koju je u Južnoafričkoj Republici osnovao Mark Shuttleworth.

Ime distribucije je nastalo od reči ubuntu koja na zulu i xhosa jezicima ima značenje “humanost prema drugima”. Slogan distribucije je – “Linux za ljudska bića”, a prezentuje jedan od osnovnih ciljeva – pravljenje Linuxa dostupnijim i lakim za korišćenje.

Ubuntu obećanja

 • Ubuntu će uvek biti slobodan i neće se naplaćivati
 • Podrška lokalizaciji (preko 299 jezika); Launchpad je između ostalog i web aplikacija za prevođenje liniks softvera
 • Regularna i očekivana izdanja svakih 6 meseci, uključujući i sigurnosne zakrpe narednih 18 messeci; LTS izdanja imaju podršku: 3 godine za desktop i 5 godina za server varijantu
 • Distribucija i podrška za slobodan softver

Varijante Ubuntua

Postoji nekoliko varijanti koje se objavljuju paralelno sa Ubuntu distribucijom:

 • Kubuntu – Koristi KDE umesto GNOME okruženja
 • Edubuntu – namenjen školama učenju dece
 • Xubuntu – koristi XFCE i namenjen je slabijim računarima
 • Serverska varijanta

Istorija i razvoj

Prvobitan naziv Ubuntu projekta je bio no-name-yet.com, a Canonical je nastavio da koristi http://no-name-yet.com/ domen.

Prvo izdanje Ubuntua je objavljeno 20. oktobra 2004. godine. Napisan je iz Debian koda sa ciljem da se omogući objavljivanje nove verzije Ubuntua svakih šest meseci, paralelno sa šestomesečnim objavljivanjem novih verzija GNOME-a. Za razliku od drugih distribucija baziranih na Debianu, kao što su Xandros, Linspire i Libranet, Canonical je ostao blizak Debianovoj filozofiji pa koristi radije slobodan nego vlasnički softver.

Zbog čega koristim GNU/Linux

– Da li ste ikada sanjali san u kojem je Windows besplatan operativni sistem, da ne postoje trmini „serijal“, „aktivacioni kod“, „genuine“ i slični? Da li ste sanjali da čelnici Microsoft-a na svakom originalnom cd/dvd-u potpišu dozvolu i da možete da instalirate Windows gde i koliko puta želite, da Vam je dozvoljeno da taj isti originalni cd/dvd kopirate, delite, poklanjate prijateljima, rođacima, bilo kome, a ako ste malo iskusniji da Vam je ozvoljeno da menjate i unapređujete operativni sistem, pa preko sledećeg update-a da svi korisnici windowsa preuzmu ta unapređenja?
– Da li ste sanjali da su svi programi rašeni za Windows besplatni, slobodni za neograničeno korišćenje, kopiranje, poklanjanje drugima…? bez upotrebe „patch-eva“, „serijala“, „crack-ova“. Da ne dobijete program u vidu zapakovanog setup fajla, već izvorni kod programa iz kojeg možete da vidite kako je program nastao, takođe pravite izmene i dopune i podelite to sa ostatkom sveta. U slučaju da ste malo veći sanjar, verovatno ste sanjali i da se prilikom instalacije raznih programa sistem neće vremenom sve više zaglupljivati, blokirati i da će deinstalacijom programa biti kompletan program uklonjen, tj. da neće ostati posle brisanja raznih zapisa koji će samo usporavati sistem još više. U tom snu ste verovatno videli da ne postoji zaseban instaler za svaki program, već se svi programi instaliraju istim principom i preko jednog glavnog update-a preuzimate nadogradnje ne samo za sistem, nego i za svaki program koji imate instaliran čim se za njega pojavi neki update. Da jednostavno iz jednog prozora pregledate bazu sa par hiljada besplatnih, slobodnih programa svih mogućih namena, bazu redovno osveženu najnovijim verzijama…
– Kada je bezbednost u pitanju, verovatno ste razmišljali kako bi bilo lepo da je windows mnogo bolje zaštićen od upada na računar, da možete bezbedno da surfujete Internetom bez bojazni da ćete zakačiti virus koji bi Vam narušio privatnost, obrisao važne podatke ili jevnostavno onemogućavao normalno korišćenje računara…
– Da li ste zamišljali vizuelno okruženje koje u nekim momentima oduzima dah, podrazumevano (default) okruženje naspram kojeg Vista Aero izglea kao vežba na času likovnog… Da li ste sanjali potpuno lokalizovano okruženje na Vašem jeziku, kada su upitanju i operativni sistem i programi za njega? Pored toga, ukoliko koristite neki program koji nema srpski prevod, da imate mogućnost da isti sami lokalizujete i time pomognete ostalim korisnicima naše nacionalnosti.
– Ovakvih pitanja ima mnogo, ali se uglavnom svi odgovori svode na isto:

Sa Windowsom o tome možetmo samo da sanjmo.

– Ubuntu je distribucija iz GNU/Linux familije. Operativni sistem i programi za njega su pod GPL licencom i sličnim licencama koje se samo u sitnim detaljima razlikuju.
– Ubuntu distribuciju karakteriše „The Ubuntu promise“, tj obećanje koje je dato korisnicima Ubuntu Linux-a, koje glasi:

 • Ubuntu će uvek biti besplatan, uključujući sva izdanja i sigurnosne nadogradnje (updates).
 • Ubuntu dolazi sa punom komercijalnom podrškom iz Canonical-a i stotina kompanijaširom sveta.
 • Ubuntu uključuje najbolje prevode i pristupnu infrastrukturu koju zajednica slobodnog softvera može da ponudi.
 • Ubuntu CD-vi sadrže samo slobodne softver aplikacije, podstičemo Vas da koristite slobodan softver i softver otvorenog koda, poboljšavate ga i prosledite dalje

– Skoro svaki program za Windows ima jednu ili više alternativa za Linux. Proverite jednu od lista alternativa. Ukoliko je neko vezan za pojedini program koji radi samo pod Windowsom, može proveriti da li neki od emulatora (i onaj koji nije emulator) može da Vam omogući instalaciju i korišćenje takvog programa pod Linuxom. Najrasprostranjenije se koristi aplikacija WINE, sa bazom od preko 1.000 Windows programa koji se preko njega mogu instalirati na Linux.
– Odavno je prošlo vreme kada je rad u Linuxu podrazumevao dobro poznavanje progamskog jezika i rad u konzoli (slično MS-DOS-u). Sada je tu prihvatljivo (user-friendly) okruženje sa radnom površi (desktopom), ikonicama, prozorima, folderima… I to ne bilo kakvo okruženje. Aplikacija Compiz Fusion dolazi sa novim Ubuntu 8.04 preinstalirana i zadužena je postizanje mnoštva efekata u radnom okruženju. Compiz Fusion u startu sadrži 60-tak plugin-ova sa efektima, dok se mogu instalirati i dodatni. S obzirom da je veoma teško izgled i mogućnosti opisati rečima, pogledajte YouTube snimke što sam izdvojio:

– Problem kod nas u Srbiji, a i u svetu, je što se, kada je softver u pitanju najčešće ide na opciju nelegalne instalacije programa, tj nedozvoljenog besplatnog korišćenja nečega što se plaća i što je zakonom zaštićeno od strane proizvođača. Kada kažem ljudima da jedan Windows XP Professional operativni sistem, sa Office Professional paketom košta oko 35.000,00 dinara, bez ijednog dodatnog programa (kao što su antivirusi, programi za narezivanje i za ostale namene u zavisnosti od potrebe korisnika), oni stanu u čudu. Među programima koji dolaze sa instalacijom besplatnog i slobodnog Ubuntu 8.04 nalazi se OpenOffice.org paket, alternativa MS Office paketu i Gimp, koji je alternativa Adobe Photoshop-u. Ovi, kao i mnogi drugi programi koji spadaju u slobodan softver, dostupni su za download i za Windows korisnike.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)