Sadržaj bloga

Sadržaj bloga vladaj.com je osmišljen sa ciljem da korisnici računara sa manje iskustva mogu da se upoznaju sa nečim novim, da nauče dosta toga, da iznesu svoje probleme…

Upoznavanje korisnika računara sa UBUNTU familijom sistema i sa drugim sistemima baziranih na Linux-u

Godinama sam posmatrao kupce računara, kojima je najvažnije bilo da računar „radi“ kada ga prvi put uključe, tačnije da je na računar već instalirana neka verzija Windows sistema, par programa za reprodukovanje multimedijalnog sadržaja i nekoliko igara. I da ima internet! To je bilo sve što su znali da im treba, jer im je tako rekao komšija, rođak ili neko treći… Tako je stvorena navika među korisnicima, navika koju je jako teško promeniti. Korisnici koji su na svom prvom ličnom računaru, bilo da je u pitanju PC ili laptop, dobili instaliran Windows ili im je neko naknadno instalirao, naučili su da obavljaju osnovne radnje u tom operativnom sistemu i nisu samo odbijali da isprobaju neki drugi operativni sistem, već su odbijali i da pređu na noviju verziju tog istog Windows-a… Prvo sam mislio da se korisnik previše vezao za raspored ikonica na radnoj površi, da je navikao na okruženje programa koje koristi, ali se ispostavilo da nisam u pravu.

Glavni uzrok kod većine korisnika, kada je u pitanju prelazak na novi ili totalno drugi operativni sistem je strah. Strah od nepoznatog, bojazan da neće ništa izgledati kao na operativnom sistemu na koji su navikli, da neće moći da se snađu i da će i to malo što su naučili da rade morati da uče iz početka.

Malo napredniji korisnici, u koju grupu sam svrstavao i sebe u to vreme, korisnici koji su se odlično snalazili u okruženju Windows-a bez obzira na verziju sistema, mogli su se podeliti u dve grupe:

  • Jedna grupa je postala toliko zavisna od Windowsa, što zbog programa koji su radili samo pod Windowsom, što zbog igara koje su takođe radile pod Windowsom i pod svaku cenu su odbijali bilo kakvu promenu, osim ako je promena podrazumevala instalaciju neke nove Black verzije Windowsa, ili neke druge čiji moderi su obećavali munjevito učitavanje, mnogo brži rad sistema, stabilnost, 10% više FPS u igrama…
  • Druga grupa naprednijih korisnika je ipak bila otvorenija prema promenama, korisnici su bili svesni da itekako „postoji život van Windows-a“ i nisu se ustručavali da isprobaju, da vide kako radi, kako im se dopada nešto novo sa čime se do tada nikada nisu sreli…

Prošlo je 6 godina od kada sam se upoznao sa UBUNTU operativnim sistemom, sistemom koji je već u to vreme postajao sve ozbiljniji sistem koji je radio odlično ali, pored svih prednosti u odnosu na Windows sisteme postojala su ograničenja koja su se najviše odnosila na kompatiblilnost i uopšte mogućnost instalacije programa i igara koje su pod Windows-om radile besprekorno… Zbog politike GNU/Linux sistema, gde spada i UBUNTU, da se na instalacionom disku, kao i u sveže instaliranom sistemu nalazi samo slobodni softver (Free software), nakon instalacije sistema bilo je potrebno instalirati mnoštvo aplikacija zatvorenog koda (non-free software), što je u praksi značilo da sveže instaliran sistem nije sadržao drajvere za određeni hardver jer je proizvođač hardvera hteo da zadrži licencu koja ne dopušta uvid u kod, kao i izmenu istog. Da ne bude zabune,  termin „Free software“ se ne odnosi na besplatan, već na slobodan softver, softver čiji kod je dostupan svakom i svaki programer sa dovoljno iskustva, uprošćeno rečeno, ima pravo da pregleda kod, da ga izmeni i po mogućstvu poboljša, a zatim podeli svoju verziju sa zajednicom. Sa zatvorenim kodom programeri jednostavno nemaju pravo da bilo šta menjaju u kodu softvera. Proizvođači hardvera, posebno grafičkih kartica, modema, wifi adaptera, štampača i drugih vrsta hardvera su pravili drajvere za GNU/Linux sisteme. Isto važi i za proizvođače softvera, počev od kodeka za reprodukovanje zvuka, videa, flash sadržaja… Sav taj softver je zatvorenog koda i korisnik je morao  sam da ih instalira nakon instalacije sistema. Da, istina je da, ako instalirate najnoviju verziju UBUNTU sistema, nećete moći da pustite ni omiljenu pesmu dok ne instalirate tzv „Third-party software“.

Na svu sreću, vremena se menjaju i instalacijom neke od poslednjih verzija jedne od verzija operativnog sistema iz UBUNTU familije, po svemu sudeći, čini se da je osnovni cilj UBUNTU familije, pravljenje Linuxa dostupnijim i lakim za korišćenje, postignut. UBUNTU, kao i njegova braća sa različitim vrstama okruženja, KUBUNTU i XUBUNTU, lakši su za korišćenje više nego ikada. U odnosu na verziju 7.10 Gutsy Gibbon, tranutno aktuelni 13.10 Saucy Salamander prevalio je velik put i postao operativni sistem koji može das e meri „rame uz rame“ sa druga dva sistema koja dominiraju na tržištu: Microsoft Windows i Apple OSX.

Najveća razlika koja izdvaja UBUNTU (kao i njemu slične distribucije) od konkurencije jeste upravo u tome što je UBUNTU u osnovi slobodan softver, koji se može legalno i besplatno preuzeti sa sajta proizvođača i legalno koristiti za bilo koju namenu, bez obzira da li je u pitanju kućni PC, laptop u firmi, računar u državnoj ustanovi.

Na sajtu možete pronaći uputstva za instalaciju, šta raditi nakon instalacije, razne savete i dodatke koji su preporučeni za instalaciju, možete pratiti važnije vesti iz sveta slobodnog softvera, a možete i postaviti pitanje, izložiti neki svoj problem a da zajedno pronađemo rešenje…

Uputstva za windows korisnike

Bez obzira na činjenicu da je ovaj blog u najvećoj meri posvećen sistemima baziranih na Linux-u, ne možemo zapostaviti korisnike Windows operativnih sistema, sistema koji je instaliran na najvećem procentu računara u svetu. Na sajtu možete pronaći uputstva za instalaciju Windows-a, kao i preporuke i savete u vezi sa programima koje je potrebno instalirati naknadno, kako bi računar mogli da koristite normalno.

Za uputstva su korišćene OEM verzije sistema, tj uputstva ne sadrže bilo kakve ključeve, niti uputstva za „krekovanje“ i aktivaciju Windows sistema. Sistemi su instalirani u „trial“ verziji koja traje 30 dana, nakon čega je potrebno izvršiti aktivaciju sistema.

Pametni telefoni

Kako su statistike u godini iza nas pokazale da je prodaja pametnih telefona, tj „Smartphone“-a i tableta nadmašila prodaju personalnih računara – PC-a, ova tema ne može biti izostavljena iz bloga kao što je vladaj.com. Očekujte razna obaveštenja vezana za operativne sisteme i hardver, najave novih sistema, predstavljanje specijalnih modela telefona i tableta, kao i predstavljanje aplikacija za različite namene.

Neću ići toliko daleko da potapam telefon od 800€ u vodu i da ga vučem autom po kaldrmi, niti će biti besmislenih uporednih testova koji će pokazati koji telefon brže otvara sajt „Times“-a, što uopšte nema veze sa samim performansama telefona…

Saveti za održavanje hardvera, uputstva

Kao što je važno održavati operativni sistem i softver instaliran na računaru, isto tako važno (u većini slučaja i važnije) je da Vaš računar (PC, laptop…) održavate u top formi. Od načina na koji se odnosite prema hardveru – fizičkim komponentama računara, zavisi i koliko dobro će raditi računar, kao i koliki životni vek će Vaše komponente imati. Kako da prepoznate da je vreme za redovan servis? Kako da sami izvršite osnovne operacije održavanja računara umesto da plaćate na hiljade dinara nekom servisu? Pronađite na sajtu šta vas zanima, ili pitajte.

Internet – zaštita, upozorenja, saveti

Ako se uzme u obzir da je Internet ušao u široku upotrebu pre malo više od 10 godina, gde ne mislim na samu pojavu interneta, već na momenat kada je Internet počeo da postaje nezaobilazni „fenomen“ u društvu, servis koji se smatra jednim od najznačajnijih pronalazaka čovečanstva, za veoma kratko vreme od servisa koji je korišćen isključivo za komercijalnu upotrebu prerastao je u servis koji predstavlja i sadrži dobar deo života svih korisnika. Ako se izuzmu društvene mreže, razni multimedijalni servisi za deljenje i skladištenje podataka, današnji svet nebi mogao da funkcioniše bez interneta.

Po pitanju Interneta, na blogu ću se najviše baviti temema koje su u vezi sa zaštitom privatnosti, temama koje mogu biti od velikog značaja da zaštite decu, ali i starije korisnike, od svih opasnosti koje vrebaju iza svakog ćoška na Internetu.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)