Radnici Foxconn-a koji sklapljaju iPhone 6 masovono oboljevaju od raka

Apple

Utvrđeno je da radnici mega fabrike „Foxconn“ u kojoj se, između ostalog, sklapaju iPhone pametni telefoni, masovno oboljevaju od raka, tačnije leukemije. Od 2010. godine do danas, kod najmanje 13 radnika starosti u proseku 20 godina ustanovljeno je da su oboleli od leukemije. Do sada petoro radnika je umrlo od ove teške bolesti.

Zbog jeftine radne snage, zarad što većeg profita, „Apple“ poslednjih nekoliko godina većinu svojih proizvoda (ako ne i sve) sklapa u Kini, tačnije u mega fabrici „Foxconn“. Amerikanci su odavno izgubili interesovanje za radom u pogonima, delom zbog činjenice što Kinez radi 12h za iznos koji Amerikanac očekuje za 1h rada, a i delom zbog toga što „Američki san“, za kojim svaki Amerikanac „traga“, podrazumeva što brže bogaćenje uz minimalne napore… Mnoge komponente „Apple“ uređaja proizvode se širom sveta, čak i u Americi, ali gotovi proizvodi izlaze iz kineskih fabrika. Višedecenijskim iskustvom, brzinom rada, preciznošću… Kinezi su ubedljivo najbrojnija i najisplativija radna snaga na svetu i sve veći broj fabrika se odlučuje da gradi postrojenja u Kini.

„Foxconn“ zapošljava 230.000 radnika, koji rade 12h dnevno, 6 dana nedeljno i plaćeni su $17 na dan. Većina radnika je uzrasta od 16-25 godina, koji svo vreme provode u krugu fabrike (matična fabrika je veličine osrednjeg grada), tamo spavaju, hrane se i rade. Ako se na 12h radnog vremena doda 8h za spavanje, radnik ima 4h „slobodnog vremena“.

To nije sve…

Veruje se da je do trovanja organizma i oboljevanja od leukemije došlo usled korišćenja raznih hemikalija za čišćenje komponenata i veruje se da je mnogo više radnika obolelo. Radnici koji su oboleli od leukemije nisu više sposobni za rad, automatski dobijaju otkaz i primorani su da se sami, bez prihoda i zdravstvenog osiguranja, bore sa svojom bolešću što dovodi do toga da porodice bankrotiraju zbog preterano skupih tretmana lečenja.

I naravno, svi su „zabrinuti“, „pokreću“ se temeljne istrage kako bi se utvrdilo šta je tačno uzrok masovnog oboljevanja radnika od leukemije, u većini slučajeva neizlečive bolesti ili bolesti za čije efikasno lečenje je potrebno izdvojiti velike sume novca… „Apple“ je takođe pokazao veliku zabrinutost, tesno sarađuje sa „Foxconn“-om na rešavanju problema, ali jasno je da, sve dok proizvodnja teče po planu i milioini uređaja silaze sa pokretne trake razloga za uzbunu nema. Pored iPhone-a i iPad-a, iz „Foxconn“-a izlaze BlackBerry, Kindle, PS4, Wii U, Xbox One, ali i druge računarske komponente koje se prodaju pod imenom matične firme (matične ploče, grafičke kartice…)

Januara 2012, oko 150 radnika zaposlenih u „Foxconn“-u pretili su na protestu izvršenjem masovnog samoubistva zbog uslova rada.

Više o ovoj temi možete pročitati na DailyMail
The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)