Puppy Linux 4.3.1 – instalacija

Odabraćemo „GParted“ i otvoriće nam se program preko kojeg ćemo obeležiti particiju za instalaciju sistema sa „boot“, kao što je opisano u predhodnom koraku.

Puppy Linux - GParted

Kada završimo sa programom „GParted“ i zatvorimo prozor, vraćamo se na instalaciju sistema i prelazimo na sledeći korak, preko kojeg moramo našu USB flash memoriju učiniti butabilnom, da bi sistem uopšte mogao da se učita sa nje.

Puppy Linux - Kreiranje butabilne USB memorije

Pre same instalacije sistema dobijamo još jednom pregled svih operacija koje smo odabrali, ukoliko je sve uredu, pritisnućemo „Enter“.

Puppy Linux - Početak instalacije

Zatim dobijamo upozorenje da će sadržaj particije odabrane za instalaciju biti obrisan, što ćemo takođe potvrditi.

Puppy Linux - Upozorenje da će fajlovi biti prepisani

Napokon započinje sam proces instalacije Puppy Linux 4.3.1 na USB flash memoriju.

Puppy Linux - Instalacija sistema

Za kraj će nam još biti ponuđeno da odaberemo da li želimo da bude izvršeno kopiranje određenog .sfs fajla pri podizanju sistema u RAM memoriju, što će malo usporiti samo butovanje, ali ubrzati rad u sistemu.

Puppy Linux - Kopiranje SFS fajla u RAM

Kada se instalacija završi možemo se odjaviti sa „Live“ sesije, restartovati računar i butovati Puppy Linux sa USB memorije.

Puppy Linux - Završetak instalacije sistema

Prilikom prvog učitavanja Puppy Linux-a dobićemo mogućnost da podesimo tastaturu, odaberemo drajvere za grafičku karticu, rezoluciju monitora, kao i da odredimo koliko mesta na USB memoriji će se koristiti za čuvanje fajla sa podešavanjima, naknadno instaliranim softverom… Ukoliko će se Puppy koristiti samo za servis kada sistem na računaru neće da se učita, ili  će se koristiti samo povremeno na drugim računarima, dovoljno je odrediti 32 – 64MB, može se odabrati i više ali treba uzeti u obzir da će, što se više mesta odredi, biti potrebno više vremena da se ti podaci učitaju pri podizanju sistema, samim tim i upišu pri izlasku iz sistema. U pitanju je flash memorija, tako da proces može trajati od 20-tak sekundi do par minuta ako se odredi recimo 512MB ili više… U slučaju da sistem izbaci upozorenje da je određena memorija skoro popunjena, postoji mogućnost njenog naknadnog povećavanja. Ako će se sistem koristiti često, ako će se instalirati dodatni softver, preporuka je da se odredi bar 512MB. Primetio sam da, kada se taj prostor popuni i naknadno se nešto menja ili instalira, posle sledećeg učitavanja sistema javlja se problem sa naknadno instaliranim softverom, ili neka podešavanja ne budu primenjena (wallpaper, ikonice, tema…).

Puppy Linux - Izgled sistema

Puppy Linux - Izgled sistema

Puppy Linux - Izgled sistema

Za bilo kakva pitanja ili probleme vezane za Puppy Linux rešenje možete potražiti na zvaničnom Puppy forumu, možete se pridružiti diskusiji na Ubuntu Forumu Srbije, a možete postaviti pitanje i na mom blogu

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)