Puppy Linux 4.3.1 – instalacija

Kada odaberemo instalaciju, prvo što će biti zatraženo je da odaberemo gde želimo da instaliramo sistem. Možemo primetiti da su ponuđene sve moguće opcije, od kojih ćemo odabrati „USB flash drive“. Napominjem da flash memorija na koju želimo da instaliramo Puppy mora u ovomm momentu biti priključena na računar. Za svaki slučaj, preporuka je da na računar bude priključen samo taj jedan USB flash, da nebi došlo do instalacije sistema na pogrešno mesto…

Puppy Linux - Odabir medija za instalaciju

Zatim će nam biti izlistane USB flash memorije koje su trenutno priključene ne računar.

Puppy Linux - Odabir USB flash memorije

Kada odaberemo željenu memoriju biće nam prikazane (ukoliko već postoje) particije koje se nalaze na odabranoj USB memoriji. Bez obzira da li smo ranije pripremili mesto za instalaciju, biće nam ponuđeno da preko menadžera particija podelimo memoriju i formatiramo je u željeni fajl sistem. Ja sam za instalaciju koristio flash od 2GB, gde sam napravio jednu particiju od 500MB za Puppy, a ostatak želim da koristim kao običnu memoriju za prenos podataka.

Puppy Linux - Odabir particije za instalaciju

Klikom na ikonicu sa likom kučeta odabiramo željenu particiju i prelazimo na sledeći korak.

Puppy Linux - Potvrda mesta za instalaciju

Kada potvrdimo da smo dobru particiju odabrali za instalaciju, u sledećem koraku od nas se zahteva da označimo gde se nalaze fajlovi Puppy Linux sistema koji instaliramo. S obzirom da je naš Puppy narezan na CD i nalazi se u drajvu, odabraćemo „CD“, a zatim potvrditi sa „OK“.

Puppy Linux - Lokacija instalacionih fajlova

Puppy Linux - Potvrda da je CD u drajvu

U sledećem koraku je potrebno odabrati na koji način će zapis u MBR (master boot record) biti kreiran. Zapis u MBR je neophodan da bismo pri uključivanju računara i boot-ovanju sa USB memorije naznačili da se na tom flashu nalazi sistem i da bi se odredila putanja ka fajlovima za njegovo učitavanje. Ovde sam odabrao opciju „mbr.bin“ koja je i preporučena.

Puppy Linux - Odabir načina MBR zapisa

Ukoliko nismo unapred kreirali particiju za instalaciju Puppy-ja, ili je nismo obeležili kao „boot“ particiju, dobićemo mogućnost da preko menadžera particija „Gparted“ sve to uradimo.

Puppy Linux - Mogućnost pokretanja menadžera particija

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)