Puppy Linux 4.3.1 – instalacija

puppy_linux_logo

Instalacija Puppy Linux-a na eksternu memoriju

Sistem sa minimalnim hardverskim zahtevima

Boot sistema sa bilo kog računara

Postoji mnogo korisnika koji koriste starije računare, laptopove, imaju ili jeftino nabave računar koji još uvek može da posluži za download, slušanje muzike… Problem kod tih računara je što većina novih operativnih sistema jednostavno ne može da radi sa tako malo resursa (CPU na <500MHz, <256MB RAM memorije, hard disk <20GB…). Postoji nekoliko OS-a baziranih na Linux-u koji su poznati po skromnim zahtevima kada je hardver u pitanju, od kojih bih izdvojio i toplo preporučio Puppy Linux. Osim minimalnih hardverskih zahteva potrebnih za normalan rad, što je stvarno fascinantno, Puppy Linux karakteriše i osobina da se sa lakoćom može instalirati na bilo kakvu vrstu memorije, kao i hardverska nezavisnost, tj može da se instalira na USB memoriju na jednom računaru , a posle da se koristi sa bilo kojeg drugog računara bez obzira na matičnu ploču, procesor, grafičku karticu… Pre više od godinu dana imao sam prilike da isprobam tadašnju verziju Puppy-ja njegovom instalacijom na USB flash, uspeo sam nekako da ga nateram da radi ali nekako mi se u celini činilo da ima još mnogo toga što mora da se sredi sa sistemom da bi posao radio kako treba… Nedavno sam preuzeo najnovije izdanje, u verziji „Puppy Linux 4.3.1“ i mogu reći da sam oduševljen. Osim što su minimalni hardverski zahtevi ostali i dalje neverovatno mali, sistem je dobio dosta poboljšanja i do sada se pokazalo da radi savršeno. Posle instalacije Puppy zauzima nešto ispod 170MB prostora na hard disku, što obuhvata sam sistem i sav softver neophodan za normalno korišćenje računara. Tu su programi za multimediju, narezivanje, Internet, rad sa datotekama, particijama… Vizuelno novi Puppy izgleda veoma lepo, postoji mogućnost instalacije dodatnih tema, paketa ikonica, raznih gadgeta… Sadrži mnoštvo generičkih drajvera, pa se sa lakoćom može osposobiti zvučna kartica, LAN, wireless…

Od momenta kada je post napisan pojavilo se nekoliko novih verzija Puppy Linux-a. S obzirom da se postupak instalacije maltene ne razlikuje u odnosu na instalaciju verzije 4.3.1, detaljno opisanu na ovoj stranici, može se primeniti za bilo koju verziju ovog operativnog sistema.
S obzirom na činjenicu da su danas eksterni hard diskovi mnogo zastupljeniji, postupak instalacije je isti kao kada se Puppy instalira na USB memoriju ili bilo koju drugu vrstu spoljne memorije. Jedino je potrebno na početku odabrati na koju vrstu memorije želite da instalirate sistem.

Puppy se može instalirati na više načina, instalacija koja je prikazana u ovom uputstvu odnosi se na instalaciju sistema nezavisnog od toga da li i koji sistemi postoje na hard disku, nezavisnu od konfiguracije računara na kojem se učita. Meni lično je potreban sistem koji nije zahtevan, koji može da se instalira na USB memoriju i koji će moći da se pokrene sa bilo kog računara koji ima u BIOS-u mogućnost boot-ovanja sa USB memorije, što ima većina računara koji se danas koriste. Ovako instaliran Puppy pruža i neke dodatne mogućnosti: pri prvom boot-ovanju korisnik vrši osnovna podešavanja tastature, lokalna podešavanja, zvuk, mrežu… Prilikom gašenja ili restartovanja sistema Puppy korisniku nudi mogućnost da ta sva podešavanja snimi na USB memoriju, kako bi po ponovnom podizanju sistema ta podešavanja bila u startu učitana. Ako korisnik kod kuće ima nVidia grafičku karticu i monitor od 22″ i posle boot-uje sistem na računaru sa ATI karticom i monitorom od recimo 17″, korisniku će biti ponuđeno da odabere odgovarajuće drajvere, kao i rezoluciju koja odgovara monitoru. Bez obzira na kakvu konfiguraciju se spoji i učita sistem, postoji naknadna mogućnost osposobljavanja hardvera koji korisnik želi da koristi. Sve što ima bilo kakve veze sa Puppy sistemom ostaje na toj USB memoriji, čak se i boot loader snima i učitava odatle. Ovakva instalacija je idealna za nekoga ko u toku dana radi na više računara, ili za nekoga ko servisira računare i potreban mu je način na koji bi lako mogao pristupiti podacima na hard disku klijenta. Nisam imao prilike da isprobam različite mogućnosti instalacije i da više vremena posvetim samom korišćenju sistema u svakodnevnoj upotrebi, ali bih preporučio svakom ko misli da bi mu ovakav sistem odgovarao da ga isproba.

Puppy Linux radno okruženje

Instalacija Puppy Linuxa se dosta razlikuje u odnosu na instalaciju UBUNTU sistema, najviše u tome što je potrebno detaljnije precizirati kakvu instalaciju želimo na kraju da dobijemo. Puppy koristi samo jednu particiju, za koju je dovoljno odvojiti 500MB-1GB. Za početak je potrebno preuzeti ISO fajl sa matičnog Puppy sajta. Preuzeti ISO fajl je najbolje narezati na cd da se dobije butabilan cd sa kojeg se može učitati sistem, isto kao Live CD kod UBUNTU-a. Kada je CD narezan, u BIOS-u računara potrebno je podesiti da se butuje sistem sa CD-a i sačekati da se Puppy učita.

Da bismo započeli instalaciju, odabraćemo iz menija „Setup/Puppy universal installer“. Ovde smo mogli odabrati i prvu ponuđenu opciju koja nudi instalaciju na USB, ali na ovaj način možemo videti i ostale mogućnosti instalacije. Napominjem da sam do sada isprobao samo način instalacije opisan u ovom uputstvu, što se ostalih tiče mogu samo predpostaviti kakav rezultat bi dali.

Puppy Linux - Odabir instalacije

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)