Problem sa „dual boot“-om

Pitanja i odgovori

Bojan

na PC imam WinXP (koristim je zbog faxa) i WinVista (zbog mene xD). zelio bih da dodam i ubuntu9.04(o5 fax)

eto imao sam priliku da imam ubuntu i xp na jedan lap top kada sam uklonio ubuntu (preko administrative tools) pojavila mi se neka GRUB gresla cini mi se posto nisam nasao izlaz iz te situacije radio sam reinstalaciju skroz na skroz.

zamolio bih Te da mi kazeš kako bih mogao da napravim na posebnoj particiji grub tako da mogu da instaliram ubuntu na neku drugu particiju i kada mi „dune“ (xD) da izbrišem koji želim OS a da to brisanje ne utiče na rad drugih OS, a takodje ako želim neki novi takodje da nemam problema.

Meni problem nebi predstavljala reinstalacija sistema ali zbog gomile potrebnih materijala kao i zbog programa koje imam na xp a za koje nemam cd jer su originalni i od profe su ne bih rizikovao da to izgubim

hvala na razumijevanju i odvojenom vremenu da riješim ovu muku

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
  • admin

    Kada instaliraš UBUNTU, on izmeni MBR (master boot record) hard diska i pri uključivanju računara prikazuje korisniku svoj meni iz kojeg korisnik odabere koji sistem želi da koristi. Taj meni se nalazi na particiji gde je instaliran UBUNTU i, ako si ti iz Windowsa obrisao particiju gde je instaliran UBUNTU, obrisao si i taj meni. Zbog toga si dobio grešku da fali „GRUB“ i nisi u mogućnosti da odabereš Windows. U ovom slučaju možeš ponovo instalirati UBUNTU na mesto gde je bio instaliran ranije, a postoji i način da vratiš Windows-ov upis u MBR preko Windowsovog CD-a ili nekog butabilnog programa koji služi u te svrhe.
    Ako ne želiš da imaš problema oko MBR i GRUB-a, najbolje prvo instaliraj Windows, a zatim UBUNTU. Tada će sve proći savršeno. Ako instaliraš prvo UBUNTU, pa posle Windows, više nećeš moći odabrati UBUNTU, tj radiće ti samo Windows. Imaš dosta na tu temu na sajtu, pogledaj:

    Dual boot uputstvo