Pretraga sadržaja datoteka po ključnoj reči

  • Tražite dokument i samo znate jednu ili više reči koje taj dokument sadrži?

  • Većina polja za pretragu samo mogu da pronađu foldere i datoteke pretragom njihovog imena, ali ne i sam sadržaj

  • Podržani su svi formati datoteka sa tekstualnim sadržajem: TXT, DOC, CSS, HTML, PHP, CONF, INI, BAT…

Ako koristite računar za posao, ili jednostavno imate arhivu tekstualnih dokumenata koja broji na desetine hiljada datoteka, verovatno ste se mnogo puta našli u situaciji da morate da pronađete određeni dokument ali se ne sećate ni u kojem folderu se nalazi, a ni koji je tačno naziv dokumenta. Sve što znate je o čemu ste pisali u dokumentu ili određene ključne reči koje su karakteristične i nalaze se u dokumentu.

Tada je jedno rešenje da ručno pretražujete foldere u nadi da ćete se prisetiti naziva dokumenta, a ako ni to ne pomogne vaša pretraga se lako može pretvoriti u višečasovno otvaranje dokumenata i pretragu njihovog sadržaja…

Sa druge strane, može da se dogodi da dobijete grešku koja ne upućuje na folder i datoteku gde se tačno kod nalazi, a da samo znate lokaciju glavnog foldera koji može da sadrži hiljade datoteka koje treba pretražiti.

Za ovakve situacije dovoljno je da imate program kao što je „InfoRapid Search & Replace“. Program je objavljen dosta davno i radi svoj posao savršeno.

Kada pokrenete „Search & Replace“ dočekaće vas veoma jednostavan interfejs.

U donjem delu prozora smeštene su kartice sa svim opcijama za pretragu i zamenu teksta. Za pretragu svih tekstualnih datoteka unutar određenog foldera koristi se prva kartica „Search“.

U polje „Search for“ unesete ključnu reč ili reči.

U polje „In Files“ treba uneti ekstenzije dokumenata za koje želite da budu otvorene i pretražene. Program nudi listu na kojoj se nalazi većina tipova tekstualnih datoteka (ekstenzija), pa u slučaju da želite da pretražite samo određen tip datoteka možete pretragu znatno skratiti.

INFO: Ako želite da dopišete ekstenziju datoteke treba obratiti pažnju da unesete u odgovarajućem formatu:
*.txt | *.css
U primeru iznad zvezdica označava „bilo koji naziv“ a odmah iza se dodaje ekstenzija sa tačkom. Ako pretražujete više ekstenzija njih je potrebno razdvojiti sa uspravnom crtom, tačnije „razmak-crta-razmak“.

Za jednostavnu pretragu ostalo je samo još da se u polju „In Directories“ zada putanja, tj da se odredi folder ili uređaj unutar kojeg želite da se pretraga izvrši. Uvek je bolje da pretragu svedete na što manji broj foldera i datoteka, ali ako niste sigurni možete da odaberete i celu particiju.

Postoje još neke dodatne opcije koje možete iskoristiti za napredniju pretragu ako je potrebno. Na kraju kliknite „Start“ i sačekajte rezultate.

U ovom primeru možete videti kako izgleda prozor programa kada pronađe rezultate. U polje sam uneo deo koda „display boot.msg“ za koji znam da se nalazi u određenim datotekama. Dodao sam ekstenziju „cfg“ za pretragu i kao putanju sam odredio fleš memoriju G:\

Nakon pretrage koja je trajala samo par sekundi, u prozoru su se pojavili rezultati.

Za svaki rezultat ispisana je putanja do datoteke u kojoj se tražene ključne reči nalaze, kao i u kojem redu unutar fajla. Ako kliknete na naziv datoteke otvorićete je unutar programa.

Pored jednostavne pretrage po ključnim rečima ptoji mogućnost kreiranja još detaljnije pretrage. Program takođe sadrži opciju kojom se vrši zamena pronađenih rezultata nekim drugim rečima ili delovima koda, konverziju…

InfoRapid Search & Replace je besplatan za preuzimanje i korišćenje za ličnu upotrebu. Možete ga preuzeti u stupcu sa leve strane ili klikom na direktnu vezu.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)