Podešavanje internet konekcije kod Puppy Linux-a

Pitanja i odgovori

Igor

Interesuje me kako da podesim ADSL parametre i mreznu konekciju kod operativnog sistema Puppy Linux.Naime kada sam instalirao Puppy Linux (full install)pokusao sam da se konektujem na net i islo je kako treba.Medjutim kod sledeceg podizanja Puppy Linux-a kliknuo sam na ikonicu Browse otvori se pretrazivac i izbaci mi ovu poruku:Warning:could not resolve on net-surf.org.Cak sam pokusao da podesim konekciju preko Internet Wizard ali ne vredi.Moram napomenuti da sam apsolutni pocetnik sto se tice Linux OS.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • admin

  Pozdrav

  Za početak nebi bilo loše da javiš koju verziju Puppy Linux-a koristiš. Kod predhodnih izdanja je bila potrebna gimnastika da bi se dobila konekcija, dok je kod poslednjih verzija to dovoljno uprošćeno, kod pojedinih konekcija (automatsko dodeljivanje IP adrese i DNS parametara) nikakvo podešavanje nije potrebno.

  Kod SBB-a, koji ja koristim, podizanjem drugog sistema, recimo posle Windows-a ili druge Linux distribucije, potrebno je restartovati modem. S obzirom da ti koristiš ruter, smatram da nebi trebao imati tih problema, ali vredi pokušati prvo sa tim. Dakle pre podizanja Puppy-ja samo restartuj ruter (isključi i uključi), nemoj slučajno dirati ono uvučeno „reset“ dugmence), ili samo UTP kabel prespoj na ruteru iz jedinice u četvorku (izlaz broj 4).

  Ukoliko je na ruteru isključen automatski DHCP, ili je nešto slično podešeno što zahteva ručno kreiranje konekcije (unošenje IP adrese, DNS servera, Gateway-a…) javi pa da pokušamo da rešimo.

  Treće što me zanima je na koji način je Puppy instaliran? Da li si odredio da ti posle svake sesije sačuva sva podešavanja i naknadno instaliran softver, koji posle po podizanju učitava?