Nadogradnja računara ili kupovina novog?

Nadogradnja računara ili kupovina novog

Kada i zbog čega nadograditi računar?

Kupovina novog računara – vredi li čekati?

Kako da postupim?

Zbog čega je moj računar sve sporiji?

Postali ste vlasnik računara pre nekoliko godina i počeli ste da primećujete da računar sve teže obavlja neke operacije, sve sporije radi, neke zahtevnije aplikacije (igre, programe) neće ni da pokrene… Odnosite kućište u servis ili zovete prijatelje koji Vam održavaju računar i očekujete da će oni napraviti da sve radi kao što je ranije radilo lepo i brzo. Pre ste mogli da gledate video preko interneta, sada više ne možete, novi nastavak omiljene igre jako sporo radi, deluje Vam da je internet spor… Ukoliko je Vaš računar redovno održavan, ako neka od komponenata nije počela da „crkava“ i ako sistem nije prepun virusa, Vaš računar je isti kao kada ste ga kupili, tj ista mu je brzina i mogućnosti. Ono što je doprinelo da nešto, što je radilo pre par godina savršeno, danas ne radi ili jedva radi, jeste da su aplikacije koje koristite u međuvremenu prošle kroz mnoštvo unapređenja i nadogradnji, čime su postale sve zahtevnije kada su u pitanju resursi računara. Kada se setim svog računara iz 2003. godine, kada je sledaća konfiguracija bila dovoljno „jaka“ da podrži sve aplikacije koje su u to vreme postojale:

 • AMD Athlon 2500+, koji je radio na 1.83GHz;
 • Hard disk od 80GB
 • 512MB RAM memorije
 • Grafička kartica nVidia 5500 sa 128MB memorije

Računar je, sa svim periferijama, koštao nešto ispod 600€. Tada je među video materijalom vladao DivX, a DVD format bio je sinonim za kvalitet. Računar je zadovoljavao zahteve najnovijih igara, a što se tiče programa, što jednostavnih amaterskih, što profesionalnih tipa Photoshop 7 (uskoro se pojavio CS), 3dMax6 i sličnih, nije bilo nikakvih problema… Internet je tada bio mnogo jednostavniji i u većini slučajeva u pitanju su bile statične WEB prezentacije, gde su WEB dizajneri jako vodili računa kada je u pitanju optimizacija sadržaja (smanjivanje veličine slika i drugih elemenata), veličine stranice su merene u kilobajtima, kako dial-up korisnici nebi morali mnogo da čekaju dok se stranica ne otvori… Sve je radilo brzo i glatko.

Od tada, pa do danas, tehnologija je, po pitanju hardvera i softvera, konstantno napredovala i današnji računari po snazi i mogućnostima ne mogu da se porede sa deceniju starim računarima. Pojam „Pentium IV“, koji pojedinci i dan danas koriste kada dođu u prodavnicu da kupe računar, izgubio je svaki smisao jer, iako je arhitektura ista (x86 – 32-bitni sistemi i x64 ili AMD64 – 64-bitni sistemi), današnji procesori, iako im brzina nije vremenom mnogo rasla (jer bi bila besmislena, neupotrebljiva), sadrže u sebi 2-3-4-6 i 8 jezgara, brzine grafičkih kartica i količina memorije ugrađene u njih su veće nego što su imali najbrži računari pre 10-tak godina…

Današnji operativni sistemi i nove verzije skoro svih programa i igara nude mnogo više u odnosu na verzije istih od pre nekoliko godina. Nekadašnji DivX i VOB format (DVD filmovi imaju najveću rezoluciju 720×576 ) zamenjeni su 720p i 1080p formatima visoke (HD – 1280×720) i pune visoke (full HD – 1920×1080) rezolucije, što jednaostavno znači da je rezolucija video fajla daleko veća i potreban je „jači“ računar kako bi reprodukcija video materijala u ovim rezolucijama tekla bez usporavanja i „seckanja“. Već godinama je prisutan i „Blue ray“, koji kod nas još nije masovno zaživeo. Sa druge strane, Internet je postao mnogo napredniji, sadržaj je dinamičan, bogat sadržajem, korisničko iskustvo je dovedeno na nivo da imamo socijalne mreže, internet servise koji pružaju mogućnosti kao bilo koji program koji imamo instaliran na računaru (obrada slika, videa, teksta…), „cloud“ servisi koji nam daju mogućnost korišćenja određene veličine prostora na serverima, kako bi isti sadržaj mogli da sinhronizujemo sa svakim svojim uređajem koji može da se poveže na internet…

Starije računare je jednostavno pregazilo vreme u kojem razvoj, kako fizičkih komponenata (hardvera) tako i aplikacija (softvera), teče velikom brzinom i za normalne kućne korisnike sve je teže da taj tempo isprate. Zbog toga treba dobro razmisliti pre nadogradnje računara ili kupovine novog, kako bi Vaš računar što duže zadovoljavao Vaše potrebe.

Da li uložiti u postojeći računar i nadograditi ga (pojačati), ili kupiti nov?

Korisnici koji računar koriste za posao, pri čemu koriste profesionalni, zahtevan softver, strasni „gejmeri“ koji žele da u najnovijim igrama uživaju pod maksimalnim podešavanjima, kao i oni koji mogu da priušte sebi novo kućište od ~1.000€ svake godine, uglavnom uvek kupuju računar najboljih performansi koji u momentu kupovine postoji. Ovaj tekst se više odnosi na kućne korisnike, koji žele dovoljno brz računar za gledanje filmova visoke rezolucije, nesmetano korišćenje interneta i za udobno igranje bez potrebe za maksimalnim podešavanjima u igri.

Da biste uopšte mogli da razmotrite nadogradnju Vašeg računara, potrebno je da znate u kakvom je „zdravstvenom“ stanju Vaš računar, koje komponente su ugrađene i koliko prostora postoji za nadogradnju. Najvažnije je da znate model i mogućnosti matične ploče, jer od priključaka koji se nalaze na njoj zavisi i koje komponente možete da ugradite.

„Novi život starog računara“

Ukoliko je Vaš računar stariji od 5-6 godina, tj ako matična ploča poseduje AGP slot, ili slotove za DDR1 RAM memoriju, ili soket za starije modele procesora, preporuka je da ne ulažete u takav računar. Komponente za te računare jako je teško pronaći u prodavnicama, mnogo su skuplje u odnosu na komponente za današnje računare i, što je najvažnije, koliko god uspete da ga nadogradite taj računar će biti i dalje dosta slab i neće zadovoljavati potrebe korisnika za kućnu upotrebu. Takav računar, ukoliko je ispravan, može se i dalje koristiti za razne namene, Svet Kompjutera je u više navrata pisao članke na temu „Novi život starog računara“.

Računar savršen za nadogradnju

Malo mlađi računari pripadaju vremenu kada je standard bio AM2 (kasnije AM2+ i AM3) soket za AMD procesore i LGA775 za Intel procesore, PCI-express slot za grafičke kartice, DDR2 RAM memorija, SATA priključci za hard diskove i rezače… Ovi računari su danas i dalje u širokoj upotrebi, mada pojedinih komponenata (najviše matičnih ploča i procesora) nema u prodavnicama već godinama. Ako posedujete ovakav računar, a kada ste ga kupovali odabrali ste model osnovnih ili srednjih performansi, već duže vreme primećujete da računar usporava, ili ne može da izvrši određene operacije, blokira kada mu zadate da radi više operacija u isto vreme… Svesni ste da Vam je potreban „jači“ računar, ali ne možete da odlučite da li da nadogradite, tj pojačate taj računar, ili jednostavno kupite nov.

Saznajte koje komponente imate ugrađene u kućištu. Na internetu možete pronaći specifikacije Vaše matične ploče, gde je najvažnije da prikupite informacije o modelima procesora koji mogu da se ugrade, broj slotova za RAM memoriju i koliko maksimalno GB (gigabajta) memorije može da se ugradi, model i snagu napajanja, kao i broj SATA priključaka za hard diskove i optičke uređaje (DVD rezače). Kada stavite na papir komponente koje imate ugrađene u kućište i komponente koje je moguće ugraditi, dobićte jasnu sliku o tome da li vredi nadograditi računar, ili kupiti nov. U većini slučajeva nadogradnjom u vrednosti 100-150€ Vaš računar može postati višestruko brži i da odložite vreme do kupovine novog računara za nekih 2 godine, pa i više.

Na kraju posta postavljeno je uputstvo na koji način možete, uz korišćenje softvera, prikupiti većinu informacija o Vašem računaru.

Primer: Posedujete AMD procesor sa jednim jezgrom (npr AM2 3000+), a matična ploča podržava mnogo jače procesore sa 2 ili 4 jezgra; posedujete 512MB ili 1GB DDR2 RAM memorije, a na matičnoj ploči imate 1-3 slobodna mesta za dodavanje još memorije; koristite integrisanu grafičku karticu ili posedujete stariju PCI-E karticu (npr nVidia 8500GT). U ovom slučaju preporuka je da kupite jači procesor sa 2 jezgra, ili čak i sa 4 jezgra, dodatnih 2GB RAM memorije i modernu grafičku karticu u cenovnom rangu od 4.500-5.500 dinara. Time biste dobili mnogo jaču konfiguraciju, koja bi bez problema mogla da zadovolji sve Vaše potrebe.

Želim da kupim i da sam miran.

U slučaju da ste pre nekoliko godina kupili računar iz više klase, koji danas iz određenih razloga ne zadovoljava Vaše potrebe, preporuka je da prodate kućište u celini takvo kakvo je, možda čak i sve komplet sa monitorom, mišem, tastaturom i zvučnicima (tačnije sve što želite da promenite), pa kupite nov računar koji danas predstavlja neku višu klasu. Na taj način napravili ste „skok“ sa predhodne na aktuelnu konfiguraciju i koliko vremena ste bili zadovoljni predhodnom konfiguracijom, toliko bi trebali da budete zadovoljni i sa novom. Ako ste pre 5 godina računar platili ~600€, pa danas kupite računar za istu količinu novca, dobićete mnogo brži procesor, mnogo veći hard disk, mnogo više RAM memorije, mnogo veći monitor… I tako u krug, za 4-5 godina, kada i današnji nov računar boljih performansi bude „slab“, za ~600€ moći ćete da priuštite sebi ponovo računar iz iste klase koji će biti nekoliko puta brži od današnjeg.

Želim da kupim nov računar, ali ne mogu u startu da odvojim za računar iz srednje-više klase

Bilo koji računar iz ponude koja je danas aktuelna, dovoljno je „jak“ da može da zadovolji većinu zahteva prosečnih kućnih korisnika. Recimo na računaru (mislim samo na kućište) od 20-tak hiljada dinara sve će raditi odlično, jedino kod zahtevnijih igara i pojedinih programa mogu da se pojave problemi, jer ipak „grafička kartica“, tačnije GPU (Graphics Processing Unit) je u modernim računarima ugrađena u sam procesor, a posebna, PCI-e grafička kartica je daleko jača u odnosu na pomenuti GPU. Pri izboru računara iz niže klase, tj nižih performansi, najviše pažnje treba obratiti na model i maksimalne mogućnosti matične ploče, kako bi računar narednih par godina mogli da nadogradite i pretvorite ga u višestruko brže mašine.

Zbog čega ulagati u stariji računar ~100-150€, kada već za ~200€ mogu da kupim novo kućište?

Jednostavno zbog toga što nadogradnjom starog računara, ukoliko je kupljen pre 2-3-4 godine kao prosečan računar, možete dobiti računar koji će po performansama biti bolji od današnjeg računara slabijih performansi. Ako su komponente u starijem računaru „zdrave“ i ako nadogradnja ne bude skuplja od navedenog iznosa, takav računar će bez problema obavljati poslove koje pomenut nov računar (najosnovnija moderna konfiguracija) neće moći da obavi i, samim tim, duže ćete biti zadovoljni sa kvalitetno nadograđenim starijim računarom, a što se tiče novog računara brže će doći momenat da morate njega da nadogradite. Kada izvršite nadogradnju starog računara na neki maksimalni, zadovoljavajući nivo, ostaje samo da ga koristite sve dok ispunjava Vaše zahteve, ili dok komponente ne počnu da otkazuju (crkavaju) zbog višegodišnjeg korišćenja. Tada više neće biti isplativo ni pametno ulagati u takav računar, jer će tada već spadati u klasu „Novi život starog računara“ sa početka priče i definitivno će doći vreme da se kupi nov računar.

Kako da proverim šta imam u kućištu (hardver)

1. Zasučite rukave

Najpouzdaniji način da proverite šta sve imate u kućištu, osim modela procesora (ukoliko ne želite da skidate „box“ ventilator sa procesora), jeste da otvorite levu stranicu (kada gledate u kućište od napred) i pogledate unutra. Na većini standardnih ATX kućišta stranica se skida odvrtanjem dva šarafa na zadnjoj strani, a zatim se stranica povuče u nazad i odvoji od kućišta. Na slici ispod možete videti šta je šta u kućištu. U zavisnosti od proizvođača, informacije mogu da se nalaze na raznim mestima, ali su jasno vidljive.

Ukoliko nikada niste radili sa komponentama, niti želite da koristite ovaj način, možete pozvati prijatelja ko ima iskustva, ili odnesite kućište u omiljeni servis računara i zamolite ih da Vam napišu na papir sve što se nalazi unutar kućišta: komponente, proizvođače, modele i ostale informacije koje su važne za komponente (brzina, jačina, količina…).

2. Provera korišćenjem softvera

Što se tiče GNU/Linux korisnika, s obzirom na to što su se već uputili u Linux vode, verujem da većina korisnika zna koju konfiguraciju ima. Za svaki slučaj, za [K]UBUNTU korisnike postoji programčić koji po izgledu veoma podseća na „Everest“ za Windows i daće Vam skoro sve neophodne infoormacije. Program se zove „HardInfo“ i nalazi se u centru za instalaciju softvera.

nadogradnja-racunara-ili-kupovina-novog-driveinfo-opcije

Ako u meniju sa leve strane odaberete „Summary“, dobićete informacije o modelu procesora, količini instalirane RAM memorije, ispod pod „Open GL Renderer“ nalazi se naziv grafičke kartice, a skroz na dnu „Summary“ prikaza informacije o hard disku/diskovima. Ako u meniju odaberete „DMI“, pored verzije BIOS-a nalaze se informacije o matičnoj ploči. Za ostale onformacije ipak će biti potrebno da Vi, ili neko od osoba koje su iskusnije pogleda u kućištu.

U zavisnosti od Vaše konfiguracije, ove informacije mogu drugačije da izgledaju. Na primer, za moju matičnu ploču piše „MS-7369“. Ako je sličan slučaj i kod Vas, samo unesite pojam u Google pretragu i saznaćete tačno o kom modelu ploče se radi (moja je MSI K9N Neo V3)

Za korisnike Microsoft Windows operativnih sistema postoji mnoštvo programa koje možete koristiti kako biste proverili koje komponente se nalaze u kućištu: CPU-Z, GPU-Z, Everest…

CPU-Z. Sa sajta najbolje prauzmite verziju za Vaš sistem (32-bit ili 64-bitnu), raspakujte i pokrenite program. Kada pokrenete CPU-Z, svaka kartica (tab) nudi određenu vrstu informacija:

  • Prva kartica „CPU“ prikazuje koji model procesora imate;
  • Kartica „Mainboard“ prikazuje informacija o matičnoj ploči;
  • Kartica „SPD“ prikazuje koliko na matičnoj ploči postoji slotova za RAM memoriju, a odabirom slota iz padajućeg menija dobijate informaciju da li se u tom slotu nalazi modul RAM memorije, ako je nalazi onda će se u poljima, između ostalog, nalaziti informacije o vrsti memorije (DDR, DDR2…), kapacitetu, proizvođaču, kao i najvećoj frekvenciji na kojoj modul može da radi.
  • Kartica „Graphics“ prikazuje koju grafičku karticu posedujete.

Meni je ovo sve komplikovano i zbunjujuće…

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ili želite da mi pošaljete spisak komponenata koje Vaš PC poseduje kako bih Vam dao savet, slobodno postavite komentar ispod me kontaktirajte koristeći ovu formu, gde možete priložiti do 3 dadoteke (snimak ekrana ili slično), različitih formata…

Sva pitanja vezana za nadogradnju računara ili kupovinu novog objavljena su u kategoriji „Kupovina ili nadogradnja računara“.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)