Mobilnizacija

Da li možete da zamislite vreme pre pojave pametnih telefona?

Koji je bio vaš prvi telefon?

Sredinom devedesetih Karići i Telekom (Pošta) su u Srbiji predstavili najnoviju mrežu koja omogućava korišćenje „mobilnog“ telefona, što je za mene bila jako interesantna tema, ali morale su proći godine dok mobilni telefoni i kartice nisu dostigle cenu koja je postala prihvatljiva za narod

S početka mobilne telefone imali su samo direktori, kriminalci i vozači kamiona… Cene telefona su iznosile na stotine maraka, pa i preko hiljadu, a kartice su se takođe prodavale, nisu bile džabe i još sa poklon kreditom kao danas.

Pokrivenost signalom je bila ispod proseka. U naseljanim mestima signal je bio OK, ali čim se malo udaljite od grada, odete do vikendice ili na pecanje, signal se totalno gubio. Dakle, signala nije bilo baš u situacijama kada vam mobilni telefon može najviše zatrebati.

Nije bilo ni tarifnih paketa kao danas. Većina korisnika je koristilo pri-pejd kartice i cena razgovora je bila mnogo skuplja. Danas za dve hiljade dinara mesečne pretplate dobijete dovoljno minuta, SMS poruka i interneta da ne morate ni da proveravate stanje, dok smo u početku gledali i sabirali vreme nakon svakog razgovora. Čak su i mobilni telefoni bili popularniji ako su imali opciju da prikažu koliko je trajao razgovor i da imaju detaljnu listu trajanja poziva, da daju zvučni signal u slušalici na svaki minut.

Pozivi su uglavnom tarifirani po sistemu da vam naplate ceo sledeći minut ako samo nekoliko sekundi pređe dužina razgovora, tj ako je razgovor trajao 05:04 vama će biti naplaćeno kao da ste pričali 6 minuta.

Kao što se može predpostaviti, razlog za visoke cene SIM kartica i cenu razgovora i poruka bio je monopol koji je držala jedna kompanija, Mobtel (kasnije Telenor) a Telekom je stalno kaskao kao druga opcija gde su uvek uvodili nove tehnologije sa zakašnjenjem i gde je pokrivenost signalom bila još lošija. Odnos između pozivnih brojeva 063 i 064 je bio kao što danas Apple fanovi gledaju na iOS i Android.

Ovo su prva tri telefona koja sam imao i koristio najmanje po 6 meseci, dok su se neki zadržali kod mene i po dve godine. Dešavalo se mnogo puta da isprobam telefone na par dana, par nedelja…

Prvi telefon koji sam kupio bila je NOKIA 5110. Danas deluje zastrašujuće, ali u to vreme je bio jedan od elegantnijih, manjih telefona u odnosu na predhodne „cigle“, jedan od najpopularnijih telefona do pojave NOKIA 3210. Podržavao je slanje SMS poruka, što je bila najnovija opcija, baterija je trajala 5-7 dana, imao je čak i igrice u sebi, lepe melodije zvona. Sve ovo sigurno izgleda smešno današnjoj omladini, ali ja sam imao osećaj deset puta bolji nego danas da kupim najnoviji i najskuplji model… Izdvojio sam bio ukupno 175DM za telefon i karticu, s tim da me je samo SIM kartica koštala 35 maraka, dok je nova koštala oko 50-60 maraka.

Posle Nokie 5110 uspeo sam da pronađem polovan, ali kao nov NOKIA 7110, koji su svi zvali „Matrix telefon“ a u stvari u filmu je prezentovan skroz drugi model… Meni je NOKIA 7110 i dan danas jedan od 2 najdraža telefona koje sam imao i žao mi je što ga nisam sačuvao. Naspram Eriksona i drugih modela iz tog vremena 7110 je imao ekran na kojem je moglo da stane mnogo više redova teksta. Da, tada su pikseli mogli da se prebroje na prste i ekrane smo gledali po tome koliko redova teksta može da bude prikazano odjednom. Stara 5110 je mogla da prikaže 4 reda, dok je 7110 prikazivao skoro duplo više. Plus, imao je skrol dugme za upravljanje, plus T9 način pisanja i podršku za naša slova, slajder i „kameleon“ boju..

Motorola je kupljena kao prelazni telefon, pa se zadržala kod mene skoro godinu dana. Zanimljivo za ovaj model je bilo što je imao dugme sa strane koje je pokretalo snimanje, pa sam mogao da ostavljam kratke podsetnike, da snimam razgovor, a najbolje od svega je bilo što je ovo bio moj prvi telefon sa opcijom „glasovnog biranja“ brojeva iz imenika. To „glasovno biranje“ nije funkcionisalo kao danas kada telefonu kažeš nečije ime i on ga pronađe u imeniku. Ne, ne, telefoni još nisu bili toliko pametni… Bilo je potrebno da predhodno odaberete osobu iz imenika i da prvo snimite ime za tu osobu, pa posle kada pritisnete dugme za glasovno biranje i kažete „Pera“ telefon u stvari uporedi vašu naredbu sa predhodno snimljenim imenima i pronađe onu koja najbliže odgovara. Ne moram pisati koliko je ovaj sistem bio nepouzdan i u koliko slučajeva je telefon nazvao pogrešnu osobu…

Telefoni su postajali sve jeftiniji i dostupniji, ali se kod nas još dugo trgovina obavljala po principu da se proda postojeći telefon i doplati za novi ili neki polovan ali mnogo bolji.

Tako dolazimo do Siemens-a S25, telefona koji je imao odlične opcije naspram Nokija koje su mi bile već dosadile… Pored toga, S25 je bio prvi telefon sa „zamalo kolor“ ekranom koji sam kupio. Kažem „zamalo kolor“ jer je ekran prikazivao plavu, crvenu i zelenu boju na beloj pozadini i mogao je da prikaže za nijansu svetlije To još uvek nije bio pravi kolor ekran, mada mislim da je bio prvi telefon u svetu kojeg su reklamirali da ima kolor ekran. Nikada nisam saznao tačno kako je radio taj ekran, niti sam ga video na bilo kojem drugom modelu, ali mi je ostao u dobrom sećanju. Boje su izgledale nekako isprano, ali su bile boje što je bilo pravo osveženje posle klasičnih zelenih ekrana sa crnim slovima.

Sony-Ericsson t230 je bio telefon koji je označio prelazak u novo doba kada su mobilni telefoni bili u pitanju (2004-2005). Dok je NOKIA i dalje osvajala nagrade za telefone tipa „najčudniji izgled“, „najluđi raspored dugmadi“, „najmanji telefon na svetu“ i polako kopala sebi grob, Sony-Ericsson t230 je bio prvi moj telefon koji je imao pravi kolor ekran, prelepe polifone melodije, izlaz na internet preko GPRS-a, opcioni dodatak sa kamerom… Ovo je bio jedan od popularnijih modela srednje klase iz tog vremena. Kamera se kupovala dodatno i priključivala se na mestu gde se priključuje punjač. Fotografije su bile blagi užas, uspeh je bio ako prepoznaš osobu na fotografiji na ekranu 128x128px, ali to su bile fotografije koje je napravio mobilni, što je bilo do tada nezamislivo i, kao što se pokazalo, korak u pravom smeru!

Samsung L760 sam uzeo uz moj prvi paket u Telenoru. Telefon je bio iz srednje-niže klase kao i većina telefona od tog trenutka do danas. Na tržištu su se već bili pojavili iPhone i oni prvi HTC modeli, ja sam uzeo ono što je zadovoljavalo moje potrebe. Osim što je izgledao OK i stvarno sam ga dugo koristio bez ikakvih problema, imao je nazad kameru od 2Mpix plus selfi kameru, mada reč „selfi“ još nije bila izmišljena…

iPhone 4 je prvi i poslednji telefon koji sam uzeo od Apple-a. Bez preterivanja najlepši uređaj koji sam posedovao, kvalitet izrade, kvalitetan ekran sa slikom koja se jasno mogla videti i napolju na suncu, lakoća korišćenja i sistem koji je radio mnogo bolje od konkurentnog Androida. iOS je u to vreme bio svetlosnu godinu iznad Androida koji je bio tek izbacio Gingerbread verziju. Telefoni sa Androidom su bili bagoviti, a i sam hardver nije bio ni blizu Appleovom iPhone četvrte generacije. Samsung Galaxy je tek bio došao do verzije S2 ako se dobro sećam, bilo je solidnih Android uređaja ali ja lično nisam bio spreman da počnem da ih koristim.

Problem sa iPhone 4 nije bio vezan za sam uređaj, već za kompaniju Apple i način na koji je kompanija funkcionisala i još uvek funkcioniše. Svaki iPhone je bio vezan samo za jednu mrežu i da bi uopšte mogli da ga koristite u Srbiji morali ste da uradite „Unlock“, tj da ga dekodirate i otključate da može da se koristi sa našim SIM karticama. Ranije se to rešavalo softverski bez problema, ali na modelu iPhone 4 Apple je toliko bio uporan da zaštiti baseband da je telefon mogao da se otključa jedino korišćenjem dodatka koji se zajedno sa SIM karticom postavljao u telefon.

Postojali su i drugi načini za otključavanje ali problem je bio toliki da se pojavilo mnogo lažnih sajtova gde su ljudima uzimali novac na prevaru. Neki su čak tražili da im se pošalje iPhone i da će navodno nakon 24h poslati telefon nazad klijentu, otključan…

Druga stvar koja mi je jako išla na živce bilo je Apple okruženje (eng: Apple Ecosystem) jer sam ubrzo uvideo da moram da koristim isključivo Apple nalog i softver koji samo postoji za Apple proizvode, što je otežavalo naknadni prelazak na bilo koji drugi smartphone koji nije iPhone.

Od tada je prošlo 7-8 godina, Apple je izbacio desetak novijih modela iPhone-a i Apple ekosistem je još izraženiji i rigorozniji. Nemam ništa protiv ljudi koji koriste iPhone, iPad, MacBook i druge Apple uređaje i koji nemaju ni nameru da kupe nešto drugo, njihovi uređaji su savršeno sinhronizovani i pružaju odličnu uslugu.

Pojavom Androida 4.2 Jelly Bean postao sam jako zainteresovan za kupovinu telefona sa Androidom. Od tada sam promenio nekoliko modela, od kojih su najbolji utisak na mene ostavili Prestigio modeli. Mnogi su govorili kako se ti telefoni kvare, kako ne valjaju, što je donekle tačno, ali meni su radili posao. Sa druge strane morao sam da odaberem telefon koji je po performansama OK i da u isto vreme nije previše skup. Flegšip modeli su me uvek privlačili svojim performansama i mogućnostima, ali sa dvoje male dece jednostavno nisam smeo da dovedem sebe u situaciju da biram između deteta i telefona.

Ovo malopre je bila šala, ali nije daleko od istine. Imati uređaj u džepu koji je plaćen 800€ – 1.000€ i ponašati se opušteno? Neka, hvala, meni telefon ispadne iz ruke, neko ga sruši sa stola, ispadne mi u autu sa držača… Takođe ne želim da kupim telefon i da ga odmah umotam u nalepnice i maske da se ni ne vidi šta je u pitanju. Ja telefon koristim takvog kakav je kada ga kupim, pristajem jedino na zaštitu za ekran od ojačanog stakla.

Poslednji telefon, koji koristim i danas je Xiaomi Redmi Note 4 sa Snapdragon 625, octa-core procesorom, 3GB RAM-a i baterijom od 4.100mAh. Imam ga oko godinu dana i još uvek radi brzo, nije se dogodilo da hoću nešto da uradim na njemu i da koči ili da ne može nešto da se uradi.

I moj sledeći telefon će biti sličan, samo sa još boljim karakteristikama. Možda Mi MIX 3 ili neki drugi koji nema „notch“, drago mi je što nisam morao da kupim neki model sa tom ružnoćom od rešenja za „full-screen“ telefon koja je obeležila 2018. godinu.

Koji je bio vaš prvi telefon?

Koliko telefona ste promenili do sada?

iOS ili Android?

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)