Koja je razlika između UBUNTU i KUBUNTU?

Pitanja i odgovori

Zoran

Posto sam u skorije vreme resio da predjem sa Windows-a na LINUX imam jedno pitanje, kakva je razlika izmedju UBUNTU i KUBUNTU i sta je vas predlog, koji od ova dva da instaliram?

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
  • admin

    Razlika je u grafičkom okruženju (GUI). UBUNTU podrazumevano koristi GNOME, dok KUBUNTU koristi KDE. Koji od ta dva ti više „leži“ možeš saznati jedino ako isprobaš oba, na recimo mesec dana, pa odlučiš koji ćeš koristiti. Na YouTube ima mnogo videa u kojima možeš videti kako koje okruženje izgleda…
    Da što jednostavnije objasnim, osnova je ista, programi koji su rađeni za GNOME rade bez problema i u KDE okruženju i obrnuto. UBUNTU je stabilniji, podrazumevano (po default-u) nije nešto mnogo lep, ali u par koraka može se napraviti da izgleda fenomenalno… KUBUNTU je u startu odrađen stvarno fascinantno (ovo je subjektivno mišljenje, ali verujem da ga mnogi dele samnom).
    Moj predlog je da prvo instaliraš UBUNTU, vidiš malo kako šta ide, savladaš osnovne stvari, rešiš poneki manji ili veći problem koji se pojavi, eksperimentišeš sa izgledom, isprbaš programe koji te zanimaju… Posle, ako budeš hteo instaliraj KUBUNTU, s tim da možeš i unutar UBUNTU-a pored GNOME instalirati i KDE okruženje, pa pri podizanju sistema da biraš koje okruženje želiš da koristiš (ovo ti nebih preporučio kao stalno rešenje, već čisto da ih uporediš). Naravno, postoji i opcija da instaliraš oba sistema nezavisno, na dve posebne particije.