Kako obrisati KDE 4.3 sa UBUNTU 9.04

Pitanja i odgovori

Kosta

Instalirao sam KDE 4.3 na Ubuntu 9.04. posto mi pravi probleme, blokira kompjuter, hocu da ga deinstaliram. Kako? Postoji li komanda iz terminala, ili da idem u Synaptic, i brisem, sve sto u svom imenu ima KDE.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • Kosta Draganic

  ok, razumeo sam, hvala, poz…

 • kele

  Pazi na broj particija koliko će ih biti… Ako si dve odredio za Windows (recimo jednu primarnu za sistem, drugu logičku za podatke) i jednu za UBUNTU, onda nije problem da praviš još jednu za KUBUNTU, s tim da ne moraš praviti dve „swap“ particije nego napravi tako da oba sistema koriste jednu, jer nikada neće raditi u isto vreme… Ako napraviš na ovaj način, trebalo bi da na kraju imaš 3 primarne particije (Win, Ubuntu, Kubuntu), jednu sekundarnu (logičku) NTFS za podatke koje će sva tri sistema moći da koriste i jednu „swap“.

  Ako si nov u svetu Linuxa, preporučio bih ti da instaliraš jedan po jedan sistem dok ne isprobaš sve što te zanima, koristi ih recimo po mesec dana, pa se na kraju opredeli za jedan koji ćeš koristiti. Ubuntu je odličan i po meni najfunkcionalniji, Kubuntu je prelep, ali neke stvari obavlja bolje, neke lošije u odnosu na Ubuntu… Sve je stvar ukusa i potrebe.

 • Kosta Draganic

  U redu je komp, kad sam na Gnome, al mi se KDE svidja , pa sam hteo i njega da koristim. E sad mi objasni jednu stvar. Kad za neki dan skinem Kubuntu 9.10, mogu li da ga instaliram na istom hardu na kome je Ubuntu? Imam hard od 250 GB, 30GB je Win, 20 GB je Ubuntu. Da li, da za kubuntu odvajam novih, npr 20 GB, i da li cu moci da ga koristim paralelno sa Ubuntu, tj, dali cu po ukljucenju, moci da biram koju sesiju da koristim.

 • admin

  Ti si koristio neku verziju automatskog instalera, koji je verovatno u pozadini instalirao sve neophodne pakete koji su potrebni za KDE, jedan za drugim… Ako bi pokušao sam da tražiš i brišeš pakete, skoro sam siguran da bi loše prošao.

  Nešto mi je palo na pamet. Kada si instalirao KDE, verovatno imaš po uključenju računara da odabereš koje okruženje želiš da ti bude glavno. Ako odabereš Gnome, a KDE ne diraš, da li ćeš i tada imati probleme sa blokiranjem? Kada podigneš Gnome, jedino što tada ima veze sa KDE su programi koji su došli instalacijom KDE (Dolphin, Kate, Amarok,…), što nebi trebalo da predstavlja problem, jer većina tih programa rade sa oba okruženja.

  p.s. Ako želiš da pokušaš, pomoć možeš potrežiti na „Ubuntu forumu Srbije“, a uostalom za nekoliko dana izlazi 9.10, pa možeš odraditi čistu instalaciju…

 • Kosta Draganic

  Napisi mi celu komandu „sudo apt-get remove …“ pa da pokusam …

 • Kosta Draganic
 • admin

  Kako si instalirao KDE na UBUNTU? Ako si išao komandom „sudo apt-get install …“ onda bi brisanje istog mogao odraditi sa „sudo apt-get remove …“. Nisam siguran da li bi ostale određene posledice, jer nisam do sada ovako nešto pokušao uraditi…