Izbrisati linux ubuntu 8.04

Pitanja i odgovori

Aleksandar

Kupio sam dell voctro a 840 31.12 i na njemu instaliran linux posle prvog update sa novim programima za linux koje je sam trazio nije vise bilo zvuka ,nije prepoznavao vise zvucnu kartu.Reinstalirao sam u buntu i posle toga vise nije mogao da se pusta video i mp3 i ne moze da se ode na internt. interesuje me kako izbrisati linux i instalirati vistu posto je za ovaj lap top preporucena vista.Potrebna pomoc hitno sta uraditi dalje.
Unapred hvala

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • Bedra007

  imam linux program ,htjela bi ga izbrisati i staviti windovs xp molim nekog da mi pomogne
   

  • Anonimni

   Pozdrav.

   Bez obzira što si dala jako malo informacija: podataka vezanih za vrstu računara, koji Linux sistem je trenutno instaliran, da li si koristila taj sistem ili je u pitanju, recimo, nov notebook sa preinstaliranim UBUNTU-om… postupak reinstalacije sistema je isti:

   • Prvo što bi trebalo da se uradi je da se sačuvaju važni podaci: slike, muzika, dokumenti, itd… Čuvanje se može izvršiti na drugu particiju na koju neće biti instaliran sistem, a ukoliko su u pitanju ext particije (koje koristi većina Linux sistema) najbolje je da se podaci prebace na drugi računar, eksterni hard disk, da se narežu na DVD…

   • Zatim treba podesiti da PC/notebook/netbook boot-uje sa CD/DVD uređaja, gde predhodno ubaciš CD sa Windows XP i instaliraš sistem. S obzirom da je treutno instaliran Linux, moguće je da je hard disk podeljen na ext particije u tom slučaju potreno je pri instalaciji, u koraku gde se vrši odabir particije za instalaciju sistema, kompletno formatirati hard disk i kreirati NTFS particije koje koriste Windows sistemi.

   Na Internetu možeš pronaći mnogo uputstava kako se vrši instalacija Windows XP na računar, a možeš pratiti i uputstvo sa ovog Bloga:

   http://vladaj.com/uputstva-saveti/microsoft-windows-xp/instalacija-microsoft-windows-xp/ 

   Nadam se da sam pomogao, ako ima još pitanja slobodno pitaj.

   VladimirJojić

 • admin

  Pozdrav
  Zna da se desi da poneki update prouzrokuje probleme, ali to nikada ne sme biti razlog za reinstalaciju sistema… Prilikom bilo kakvog update-a potrebno je dobro obratiti pažnju i prihvatiti update samo ako je neophodan ili poželjan, s tim da se u svakom momentu zna koji paketi se preuzimaju da bi se, ukoliko nešto pođe po zlu, mogao uraditi njihov tzv „downgrade“, tj vraćanje paketa na predhodnu verziju. Ovo se može uraditi pomoću „Synaptic Package Manager“-a.
  Sveža instalacija UBUNTU-a ne donosi sa sobom podršku za mp3, kao ni neophodne kodeke za puštanje video fajlova. Razlog je što ti programi nisu „otvorenog koda“, ne spadaju pod slobodan softver i samim tim ne mogu da se nađu na instalacionom cd/dvd-u. Njihova naknadna instalacija je prosta, dovoljno je pustiti neki od tih fajlova (mp3, mov, avi, mpeg…) i po pokretanju odgovarajućeg programa biće ponuđena instalacija neophodnih kodeka… Većina korisnika izvrši instalacju celog paketa programa koji su neophodni za normalno korišćenje sistema , a ne dolaze sa instalacijom (pluginove, kodeke, fontove, Java RE, flash player…). Paket programa i dodataka se zove „restricted-extras“, može se instalirati iz „Synaptic Package Manager“-a, kao i iz konzole, tj Terminala. U zavisnosti od UBUNTU sistema koji koristi, korisnk odabira odgovarajući paket:

  sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
  sudo apt-get install kubuntu-restricted-extras
  sudo apt-get install xubuntu-restricted-extras

  Kada je u pitanju podešavanje interneta, potrebno mi je malo više informacija…
  Instalacijom bilo koje verzije MS Windows sistema mogu se obrisati particije na kojima je instaliran UBUNTU, posle instalacije Windowsa neće biti više traga UBUNTU-a. 8.04 je poslednja LTS verzija UBUNTU-a (sledeća je 9.04) i važi za jednu od najkvalitetnijih, koristio sam je dosta dugo i nikada nisam imao nekih problema, šteta bi bilo odustati zbog stvari koje svaki korisnik Linux-a savlada u prvih nedelju dana upoznavanja sa sistemom, pa makar to značilo i svakodnevno reinstaliranje dok se ne savladaju osnove…