Instalacija XP posle Ubuntu na laptopu bez optike

Pitanja i odgovori

Goran

Imam Dell laptop 11″ bez optičkog urđaja na kom je instaliran Ubuntu 8. Na njemu ne mogu slušati muziku jer nema ton a i konekcija preko bluetotha me zeza. Odlučio sam da intaliram Xp ali bi da ostavim i ubuntu. Kako to izvesti a naročito bez optike a da ostanu budu oba u funkciji?

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • sb

  http://www.ic.ims.hr/xp/install_xp_from_usb.html
  evo linka gde je detaljno objašnjeno instalacija windows xp sa usb

 • admin

  Ukratko:
  – Treba prvo iz UBUNTU-a napraviti particiju na koju ćeš instalirati Windows
  – Zatim moraš naći način da instaliraš Win sa USB-a ili eksternog DVD-a.
  – Na kraju moraš napraviti butabilan USB flash sa linuxom, da bi izmenio GRUB, jer posle instalacije Windowsa nebi mogao da biraš između Linuxa i Windowsa, tj nebi imao dual boot… Linux se lako nabacuje na flash preko programa UNetbootin, i posle se samo u BIOS-u podesi da butuje prvo sa flash-a.

  Dakle, ima malo zezanja ali je izvodljivo. Jedino nemam ideju kako da odradiš drugu tačku, tj kako da instaliraš Win sa USB-a. Verujem da je Internet pun raznih uputstava. Ako naletim na neko zanimljivo uputstvo, javljam.