Instalacija dodatnih paketa i neophodnih programa

Kako se podešava UBUNTU sistem?

Kako instalirati programe za UBUNTU?

Uputstvo za početnike, sa slikama i detaljnim uputstvom?

 

– Instalirali smo UBUNTU operativni sistem i sada ćemo da se pozabavimo osnovnim podešavanjima sistema i instalacijom dodatnih aplikacija.

Drajveri – upravljački programi

Podešavanje rezolucije i efekata

Instalacija neophodnih programa

Compiz Fusion i 3D efekti

Lokalizacija na srpski jezik i podešavanje tastature

Štampači, skeneri i ostale periferije

 

[ratings id=“132″]

OPŠIRNIJE…

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • admin

  Pozdrav

  U najviše slučajeva posle instalacije sistema budu instalirani drajveri za većinu komponenata. Možeš pokušati da postaviš na forum informacije o tvom računaru (koja matična ploča, kakav internet koristiš…) pa će se sigurno javiti neko ko je imao sličan problem.

  Što se tiče ext2, ext3… to su fajl sistemi koje koristi Linux. Kao što su za Windows fat, ntfs. Ubuntu 9.04 ima podršku za najnoviji ext4 fajl sistem, uvek je preporuka sa se odabere poslednje što sistem podržava.

  Kada kreiraš particije obavezne su „/“ (root particija na koju ide sistem) i „swap“(virtuelna memorija koju sistem koristi kao RAM). Pored toga možeš kreirati posebnu „home“ particiju na koju ćeš smeštati dokumente i koja će sadržavati sva podešavanja programa koje koristiš. Imaš na sajtu detaljnije o tome ovde:

  Instalacija Ubuntu 8.10
  Instalacija Kubuntu 9.04

 • Milivoje

  Dok sam instalirao najnoviji Ubuntu operativni sistem naišao sam na nekoliko problema koje nikako ne mogu da rešim. (Početnik sam).

  Prva stvar:

  Dok sam nameštao particije, znam da jedna treba da bude swap ili swamp (ne znam kako se pravilno piše). A kako ostale da podesim? Postoje neke ext2, ext3, ali ne zna, koja je odgovarajuća. A i pored toga ima još nešto da se odredi: /, /boot, /home. .. Ne znam koja od ovih treba da se stavi. ..?

  Ja bih hteo da imam 2 standardno particije pored te jedne swap (ili kako već).

  I druga stvar:

  Kada sam već nekako instalirao Ubuntu, neće nikako da mi se otvore instalacije za drajvere koji su potrebni na svakom kompu kada se podigne sistem. Prikazuje mi nekakve greške. Treba mi zvuk, internet i ostalo, a kako da to podesim? ..

  Inače, sve performance konfiguracije koje ja imam odgovaraju kriterijumu za da rad Linuxa na mom kompjuteru.