Fascikla sa ekstenzijom .EXE

Pitanja i odgovori

Miloš

Kada priključim micro sd kartice pomoću čitača na računar sve fascikle se pretvore u fasciklu .exe i samo mogu pristupiti pomoću računara sadržaju a na bilo kom telefonu n.p.r na mojoj nokia n95 na memorijskoj piše .exe i ne mogu pristupiti sadržaju kartice. U čemu je problem?

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • admin

  MILOŠ
  zar nemože eset v.4 update-ovan za april 2010 i spryware nuker XT da
  očisti viruse? Pre nikada nisam imao fascikle .exe ni na telefonu ni
  kompjuteru dok je u servisu majstor podigao novi softver za nokiu. Da
  li je majstor ubacio virus?

  Ne znam stvarno… Ja sam viđao fascikle koje jednostavnim putem ne mogu da se obrišu, ili da su skrivene i ne mogu da se „otkriju“, čak i da virus napravi u svakoj fascikli po jedan exe fajl koji se zove kao i fascikla…. Fascikla, tj folder ne može da ima ekstenziju, može da ima samo naziv i osobine (read-only, hidden…). Ti možeš nazvati fasciklu recimo „folder.exe“ ali u tom slučaju .exe nije ekstenzija, ne predstavlja izvršni fajl već pripada nazivu fascikle, to je i dalje fascikla u koju možeš da uđeš, da kopiraš u nju neki fajl, obrišeš, preimenuješ…. Ako hoćeš da preterujemo, možeš napraviti i fasciklu sa nazivom „milos.mp3.rar.zip.jpg.exe“ pa i u tom slučaju samo je u pitanju naziv, fascikla ne može da se koristi kao fajl sa ekstenzijom… Nadam se da razumeš.

  Da nije možda u pitanju pravi izvršni fajl, gde je za ikonicu postavljena sličica fascikle da misliš da je u pitanju folder? Kakav kontekst meni dobiješ kada desnim klikom klikneš na neki od tih EXE-ova? Da li dobiješ „Open“, „Explore“ i slično, kao da je u pitanju folder, ili
  imaš i ono „Run“, „Install“, „Run as…“ ili „Run as Administrator“. Ako dobiješ ovo drugo, onda jeste izvršni fajl i nemoj ga pokretati.

  Ako si primetio da se te stvari događaju odkad si nosio telefon kod majstora, idi ponovo kod njega, možda će on znati u čemu je problem… Ako od tada i na računaru imaš isti problem, zovi nekog servisera da pogleda.

  Što se tiče antivirusa, ne postoji idealna zaštita… Probao sam većinu koji se danas koriste, a i pojavljivanje novih virusa je toliko u usponu da kompanije koje priozvode antiviruse jako teško mogu da idu u korak i da za svaki virus uspeju da naprave zaštitu (to su one definicije za bazu antivirusa koje ti stižu kada update-uješ antivirus). Kada ti naleti virus za koji ti još preko update-a nije stigla definicija, proći će kroz tvoj sistem neopaženo i napraviti haos kao i da nemaš nikakav antivirus instaliran… Čak ni čest, redovan update, koji kod nekih antivirusa stiže svakih par sati, ne može 100% da zaštiti računar.

 • admin

  Pozdrav,

  Problem je što na svom računaru imaš virus (ili viruse) koji pokušavaju da se šire čim na računar spojiš bilo kakvu eksternu memoriju (USB fleš, mem. karticu, eksterni HDD, čak i mobilni, fotoaparat… sve što ima neku memoriju u sebi). Virusi sa tvog računara preko tih memorija pređu na druge računare sa kojima budu imali kontakt i tako u nedogled…

  Rešenje je da prvo središ svoj računar, najbolje je da se sačuvaju važni podaci i da se reinstalira sistem, jedino tako možeš biti 100% siguran da će računar biti očišćen od virusa.

  Drugo, skupi na gomilu sve USB fleševe (nemoj slučajno da ih priključuješ ni kod sebe ni kod nekog drugog), memorijske kartice i ostalo i odnesi kod nekog da ti očisti od virusa. Najbolje bi bilo dati nekom ko koristi linux, jer antivirusima za Windows se neće očistiti kako treba ili uopšte. Na mom blogu imaš stranicu posvećenu virusima i kako izgleda fleš pun virusa kada se spoji na računar sa Linux-om. Linux ne radi sa .inf i .exe fajlovima, samim tim ne može da se zarazi i dovoljno je detaljno pregledati fleš, obrisati viruse i fleš je čist. Isto važi i za mem. kartice i ostalo.

  Ono što je najvažnije, kada središ svoj računar i memorije, čim odeš kod drugarice, druga, na posao ili negde gde si u međuvremenu priključivao zaražene uređaje, velika verovatnoća je da ćeš veoma brzo ponovo imati problema…
  Sa jedne strane, možda si ti pokupio viruse i zarazio druge računare na taj način, možda se sa drugog računara virus proširio kod tebe… To je krug iz kojeg možeš izaći samo ako jako paziš kada priključuješ uređaje na tuđ računar i moraš imati solidno znanje da znaš da prepoznaš virus i kako da ga onesposobiš.