Dual boot

Pitanja i odgovori

Goran

Poštovani Gos´n Kele!Procitao sam vasa uputstva za dual boot, ali posto sam apsolutni pocetnik sto se tice linuxa,potrebna su dodatna objasnjenja.Evo o cemu se radi.Na mom kompu imam win xp i win7.E sada hteo bih da instaliram ubuntu tako sto bih pregazio win xp tako da mi ostane win7 i data particija i da normalno radi dual boot.Da li mogu npr da iz win7 formatiram particiju na kojoj se nalazi win xp u ext4 pa da onda sa dvd diska instaliram ubuntu 10,04.Ako ne moze,koji bi po vama bio najbolji nacin da se to izvede.Da li nakon instalacije ubuntua mogu da koristim data particiju za multimediju i download ili moram ubuntu particiju da delim na dva ili tri dela?Da li to uraditi pre instalacije ili moze da se naknadno edituje particija sa ubuntuom?Verujem da vam ova pitanja deluju konfuzno ali nadam se da imate razumevanje za one koji tek ulaze u svet linuxa.Pozdrav!

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
  • admin

    Kada je u pitanju instalacija UBUNTU-a, u ovom slučaju može se odraditi na više načina. Po meni bi najbolje bilo da se pokrene instalacija UBUNTU-a, pa kada dođe korak u kojem se određuje prostor za instalaciju obavezno odabrati „Manual“, pa zatim obrisati particiju na kojoj je XP. Od dobijenog praznog prostora neophodno je kreirati root particiju za sistem (/) i „swap“, a moguće je, između ostalog, napraviti posebnu patrticiju za „home“. Postupak je isti kao i pri instalaciji predhodnih UBUNTU izdanja, što se može videti ovde.
    Posle instalacije UBUNTU-a „dual boot“ će već biti kreiran, tj postojaće mogućnost pri uključenju računara da se odabere između Windows 7 i UBUNTU. Da je postupak obrnut, tj ako se prvo instalira Linux pa Windows, javili bi se problemi koje bi trebalo ispraviti da bi postojao „dual boot“.
    Iz UBUNTU-a je moguće bez problema pristupiti NTFS particijama koje koristi Windows, tako da je moguće određene fajlove koristiti iz oba sistema (slike, muziku, dokumente, filmove).