„Dual boot“ – Windows neće da učita

Pitanja i odgovori

Dragan

U dual boot-u imam windows xp i ubuntu 9.04. Neko vreme unazad vise ne mogu da podignem xp. Pocne da ucitava i onda vrati na dual boot. Sa prethodnim verzijama ubuntu-a to se nije desavalo. Kako da resim ovaj problem? Hvala.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • Bosko Igic

  Aco,
  Ja nicam Vlada, ja sam Bosko ali nesto da kazem:
  Skype moze da se pokrene na Linuxu direktno, Counter strike moze preko programa Wine koji omogucava da se pokrenu Windows programi na Linuxu, za BS player ne znam ali ima nekih dosta dobrih playera za Linux, npr. VLC player. Evo uputstva kako pokrenuti CS 1.6 na Linuxu: http://news.softpedia.com/news/How-to-Play-CounterStrike-1-6-in-Linux-38077.shtml Mozda ti nece raditi CS dobro kao sto ti je radio na Windowsu ali mislim da ces se zadovoljiti.

 • Aca

  Gospodine Jojiću moje poštovanje. Molio bih da mi odgovorite na par pitanja ako nije problem. Imam trenutno windows XP ali bih želeo da pređem na linux pa me zanima da li linux podržava skype, BS player, kao i online igrice poput Cuonter Strike 1.6. Takođe mi se disk sastoji od 2 participacije : c i d. Ako bih instalirao linux, a obrisao windows sa C participacije da li bi to uticalo na D participaciju gde su mi pohranjeni važni dokumenti i slike . Unapred hvala.

 • admin

  – Kao što sam rekao, problem je u Windowsu, jer kada odabereš Windows iz menija i on počne da se učitava, „dual boot“ sa tim više nema nikakve veze.
  – Ako ipak želiš da proveriš, komanda je:

  sudo gedit /boot/grub/menu.lst

  Ti si napisao menu.list i u tom slučaju, s obzirom da ne postoji taj fajl u folderu /boot/grub, bio ti je kreiran prazan dokument sa tim imenom. Kada zadaš komandu i otvori ti se prazan fajl, verovatno nešto nisi dobro napisao, putanju ili naziv fajla…

 • Dragan

  Pojavi se logo windowsa i pocne da se ucitava na kratko i onda se vrati na pocetak.
  Na komandu sudo gedit /boot/grub/menu.list dobijem prazan fajl tj. nista ne pise.

 • admin

  U kom smislu Windows počne da se učitava? Da li se pojavi logo Windowsa krene da se učitava na kratko, ili uopšte ne dođe dotle? Ako se vidi start Windowsa, onda je „dual boot“ dobar, tada imaš problema sa Windowsom, verovatno pogrešni drajveri, ili je obrisano nešto od sistemskih fajlova, ili neki virus…

  Ako se odabirom Windows-a iz „dual boot“-a uopšte ne učitava Windows, možeš podići UBUNTU i proveriti fajl menu.lst u kojem je zapisana informacija koju vidiš pri uključivanju računara. Detaljnije objašnjenje možeš pročitati na stranici:

  http://vladaj.com/?page_id=448