Brisanje nepotrebnih sistemskih i privremenih fajlova

  • Windows čuva mnogo podataka koji verovatno nikada neće biti potrebni

  • Brisanjem ovih datoteka i arhiva oslobodićete mnogo prostora na sistemsoj particiji, a i sam sistem će raditi brže

  • Uputstvo je maltene isto za sve aktuelne verzije Windows operativnih sistema: Vista, Win 7, Win 8 i Win 10

Ako ste jedan od mnogobrojnih korisnika koji su pre izvesnog vremena izvršili automatsku nadogradnju sa starije verzije Windows-a na Windows 10, „desetka“ je sačuvala rezervnu kopiju predhodno instaliranog sistema za slučaj da nešto pođe po zlu prilikom nadogradnje, ili ako nakon određenog vremena korisnik poželi da vrati „stari“ sistem nazad. Ovaj bekap zauzima prilično velik prostor na vašem hard disku i ako ste odavno navikli na Windows 10 ne postoji razlog zbog čega bi ove podatke i dalje čuvali.

Pored toga, Windows takođe na vašem hard disku čuva bazu svih instalacionih datoteka koje su preuzete sa interneta prilikom izvršavanja nadogradnje sistema preko aplikacije „Windows Update“; zatim postoje i privremeni „temp“ folderi za sistem, za instalirane programe, kao i privremene datoteke i kolačići koji se skupljaju za vreme surfovanja internetom…

Da ne bih nabrajao sve dodao bi još samo da postoji mnogo privremenih datoteka i arhiva koje se kreiraju prilikom same upotrebe računara.

Verovatno ste primetili da nakon reinstalacije sistema sve radi mnogo brže, a sa druge strane kako vreme odmiče čini vam se da sistem radi sve sporije i sporije?

Jedan od glavnih razloga za to je upravo nepotrebno kreiranje i taloženje nepotrebnih, ili preciznije „jako retko potrebnih“ podataka, kako od strane programa koje koristite tako i od strane samog sistema…

Druga stvar na koju želim da skrenem pažnju je da je većina hard diskova na računaru particionisana tako da sistemska particija bude veličine nekih 100-120GB, dok preostali deo hard diska bude rezervisan za skladištenje korisničkih, ličnih podataka: muzika, slike, dokumenti, video… U nekim situacijama računar sadrži dva ili više hard diskova od kojih glavni, sistemski hard disk može biti i SSD (Solid State Drive) ali neko generalno pravilo je da sistemska particija ne bude previše velika pa da većina prostora ostane neiskorišćeno.

CCleaner

Najpopularniji program čija je glavna namena upravo čišćenje sistemske particije od raznih vrsta privremenih datoteka je CCleaner. Ovaj program je odličan za većinu korisnika, posao obavlja jako dobro i, što je uvek dobrodošlo – besplatan je za preuzimanje i korišćenje bez ograničenja.

Piriform Ltd – CCleaner

Ukoliko vaš računar održava iole dobar serviser, trebalo bi da CCleaner već imate instaliran na računaru. Program nakon instalacije i nakon svakog sledećeg uključivanja računara ostaje stalno pokrenut i s vremena na vreme će da ponudi da se uradi čišćenje sistema. Svaki put kada se pojavi CCleaner notifikacija u donjem desnom uglu ekrana biće napisano kolikok MB ili GB (megabajta ili gigabajta) program može da očisti i preporuka je da pokrenete čišćenje s vremena na vreme, na primer kada vidite da će biti očišćeno više od 1GB podataka.

Ako nemate CCleaner instaliran, možete ga preuzeti preko matičng CCleaner sajta.

Ako se ovakva ikonica (slika levo) nalazi u task-baru desno kod sata, onda imate instaliran CCleaner i možete ga pokrenuti tako što kliknete dva puta na ikonicu (dupli klik).

Instalacija je jednostavna, nakon čega program ostaje stalno pokrenut. Takođe nema potrebe za bilo kakvim naknadnim podešavanjem, program će izbaciti notifikaciju i obavestiti vas kada je vreme da se izvrši čišćenje ili za instalaciju novije verzije programa, dok napredni korisnici mogu da izvrše razna dodatna podešavnja i da koriste dodatne mogućnosti programa…

Disk Cleanup

Disk Cleanup je aplikacija koja dolazi prilikom instalacije sistema i pomoću nje možete dodatno očistiti sistemsku particiju od nepotrebnih podataka.

Ovaj program možete pokrenuti na sledeći način:
Otvorite „Start“ meni, zatim u listi svih programa pronađete „Administrative Tools“ i unutar tog menija se nalazi program „Disk Cleanup“.

Drugi, još lakši način je da kliknete na „Start“ dugme i da samo počnete da kucate reč „Cleanup“ dok se među rezultatima pretrage na prvom mestu ne pojavi „Disk Cleanup“ program (slika gore).

Kada pokrenete program prvo će se otvoriti prozor „Drive Selection“ gde je potrebno odabrati particiju gde je instaliran sistem, tj C particiju i kliknite OK:

U prozoru koji se otvori nakon skeniranja samo treba kliknuti na „Clean up system files“, nakon čega će se ponovo otvoriti prozor kao na predhodnoj slici. Potrebno je ponovo odabrati C particiju i kliknuti OK, nakon čega ćete dobiti listu svih datoteka za čišćenje, uključujući i sistemske datoteke.

Dakle, prvo će se pojaviti prozor kao na slici iznad, pa nakon što kliknete na „Clean up system files“ i ponovo odaberete C particiju iz menija, otvoriće se sledeći prozor:

Odaberite sve stavke za koje želite da budu obrisane i kliknite OK. Pored toga što možete videti na slici gore, pregledajte kompletnu listu i označite sve što zauzima mnogo prostora i što vam nije potrebno.

NAPOMENA: Obratite pažnju da ne označite neke stavke za brisanje ako ne želite da budu obrisane. Ovo se najvišše odnosi na folder „Downloads“, t „Preuzimanja“ i ako označite ovu stavku biće obrisano sa računara sve što se nalazi u tom folderu…

Ako ste instalirali noviju verziju Windows-a u vidu nadogradnje već postojećeg sistema, na listi će se nalaziti i „Previous Windows installation(s)“ i samo ova stavka može da zauzima više od 20GB prostora bez potrebe…

Kada označite sve stavke koje želite da obrišete i kliknete OK, moraćete samo još da potvrdite da stvarno želite da obrišete sve odabrane stavke i dopustite programu da izvrši zadate operacije.

Mnoge od stavki sa liste u stanju je da obriše i CCleaner, dok se „Disk Cleanup“ koristi upravo zbog brisanja datoteka koje CCleaner ne može da obriše, a koje zauzimaju mnogo prostora na hard disku.

Pored programa CCleaner za Windows sisteme, postoji verzija koja može da se instalira na Android smartphone uređajima.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)