Apple predstavio iPhone 5s i iPhone 5c

apple-logo

Gledao sam većinu prezentacija na kojima je Apple predstavljao svoje nove proizvode, bez obzira da li je u pitanju hardver ili softver. Pre dva dana, tačnije 10 septembra 2013. Apple je održao poznati „Announcement event“ gde je predstavljena nova verzija iPhone-a, tj dve nove verzije:

  • Verzija 5s predstavlja naslednika iPhone 5, vizuelno telefon je isti kao i „petica“, s tim da sada postoji u tri boje. Nova „Gold“ verzija se u startu pokazala kao pun pogodak, jer je telefon ove boje rasprodat u startu… Visina cene zavisi od količine ugrađene memorije i nastavlja da prati trend gde novi iPhone preuzima cenu predhodnika, dok se predhodna verzija nastavlja prodavati po znatno nižoj ceni.
  • iPhone 5c predstavlja vizuelno i hardverski slabiju verziju iPhone telefona i ovo je prvi put u istoriji da Apple u jednom momentu pušta u prodaju dve verzije iPhone-a. 5c je izrađen od jeftinijih materijala, slabijih je performansi i prodavaće se po nižim cenama u odnosu na redovan iPhone 5s.

Na sajtu nisam do sada predstavljao , niti najavljivao nikakve vesti kada su u pitanju Apple proizvodi i odlučio sam da ovaj put napravim izuzetak. Razlog je u tome što je Apple napravio ogroman pomak u proizvodnji pametnih telefona i ovaj članak sam napisao upravo zbog tehnološkog napretka koji predstavlja prelazak na kompletno novi nivo u odnosu na sve što proizvođači pametnih telefona imaju danas u ponudi. Izdvojio bih samo nekoliko detalja iz prezentacije koju možete pogledati u celini (traje oko 30 minuta):

  • Novi A7 procesor baziran na 64-bitnoj arhitekturi, sposoban za obavljanje mnogo kompleksnijih operacija, procesor sa mogućnostima koje trenutno nijedna aplikacija, gde najviše mislim na najzahtevnije i nove igre, ne može u potpunosti da iskoristi njegov pun potencijal…
  • Tu je i novi M7, koprocesor zadužen za „accelerometer“, žiroskop, kompas i druge senzore, kako bi se rasteretio moćni A7 i bio spreman za druge operacije. S obzirom da je M7 slabiji i troši mnogo manje energije, plus određene operacije je u stanju da obavi sam, bez podrške od strane A7, ovo se znatno odražava i na autonomiju baterije.
  • Kao što se na raznim blogovima slutilo mesecima unazad, Apple je u svoje uređaje počeo ugrađivati „Touch Id“, tj senzor za čitanje otisaka prsta. Predstavljen kao najpouzdanija vrsta zaštite, jednostavna za korišćenje (umesto unošenja lozinki dovoljno je da stavite prst na „Home“ dugme gde se senzor nalazi), „Touch Id“ svakako predstavlja korak dalje kada je u pitanju zaštita telefona. Osim za otključavanje telefona, mada realno nemate osećaj da je telefon uopšte zaštićen jer svakako kliknete na „Home“ dugme kada želite da koristite telefon, verifikacija preko otiska prsta može da se koristi i prilikom kupovine u Apple Online prodavnici. Apple tvrdi da se sve informacije (otisci prstiju, podešavanja) nalaze isključivo i samo na procesoru, tj ništa nije prosleđeno u „Oblake“, niti bilo koja aplikacija može dobiti dozvole da priđe ovim zapisima, koliko će se bezbedno pokazati u praksi videćemo vremenom.
  • Od ostalih unapređenja izdvojio bih kameru koja, pored hardverskih unapređenja donosi i softverske novitete, pa je rezultat vidno bolji u odnosu na predhodnike.
  • iPhone 5s podrazumevano koristi novi iOS 7, operativni sistem o kojem su mišljenja podeljena jer je vizuelno radikalno izmenjen u odnosu na izgled koji se nije menjao godinama. Apple je napokon shvatio da se minimalistički dizajn vraća u modu (gde ih je Windows-ov Metro pretekao), što se meni lično jako dopada, ali ima i onih koji još uvek pate za i 3d ikonicama što realističnijeg izgleda.

Prezentaciju možete pogledati ovde:

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika

Latest posts by .:kele:. (see all)