Kako prepoznati računar zaražen virusima?

Virusi na računaru

Želim da proverim da li se računaru nalaze virusi!

Koji su sigurni znaci da je računar zaražen?

Šta mogu da učinim da sprečim ili smanjim mogućnost zaraze?

Uputstva i saveti za totalne početnike

– Ova pitanja muče većinu korisnika Windows operativnih sistema, od početnika do profesionalaca u poznavanju računara. Microsoft operativni sistemi, od kojih je najpoznatiji i ubedljivo najpopularniji među korisnicima Windows XP, a tu su i Windows Vista, pa i novi Windows 7, su najviše na meti programera koji stvaraju takozvane „Viruse“. Virusi su u suštini programi čija je namena da, bez saglasnosti, često i bez znanja vlasnika računara izvrše na zaraženom računaru određene komande. Postoje virusi svih mogućih vrsta i namena, a njihovo prisustvo na računaru u većini slučaja usporava sistem i otežava ili onemogućava normalno korišćenje računara od strane korisnika. Proći ćemo kroz nekoliko jednostavnih načina na koje možemo ustanoviti da li je i u kolikoje meri naš računar zaražen virusima. Ovo su samo primeri na koje sam naleteo do sada i koji su bili siguran znak da je računar zaražen.

Računar je nemoguće normalno koristiti

 • Na pozadini desktopa je ispisano upozorenje da je računar zaražen virusima
 • Prilikom podizanja sistema pokreće se nepoznat program koji skenira računar i nalazi hiljade virusa, a zatim traži od korisnika da kupi licencu za program da bi virusi bili uklonjeni
 • Računar jako sporo radi, stalno se čuje „krčanje“ hard diska u pozadini, potrebno je više minuta da se otvori neki program ili folder…
 • Na desktopu nema ikonica, ne možemo da otvorimo „My Computer“, „Control Panel“, ne možemo da kreiramo novi folder, ne pojavljuje se kontekst meni (tj desni klik)…

Računar se najveći deo vremena ponaša normalno ali ipak želimo da proverimo da li je zaražen

Windows Task Manager

Mnogi virusi prilikom aktiviranja na računaru prave određene izmene u registrima, čime mogu da onemoguće pokretanje programa koji mogu da prikažu i onesposobe virus. Jedan od programa koje virusi često blokiraju je „Windows Task Manager“. Da bismo ga otvorili, kliknućemo desnim tasterom miša na „Taskbar“, tj donji panel na desktopu, i odabrati „Task Manager“. Ako se prozor programa ne otvori i dobijemo samo upozorenje da je Administrator zabranio otvaranje i korišćenje programa, postoji velika verovatnoća da je u pitanju delo virusa.

Windows Task Manager

Windows Task Manager

Napomena: Ako nalog na koji smo prijavljeni nema administratorske dozvole, moguće je da „Task Manager“ ne može da se pokrene zbog vrste naloga, a da nije u pitanju virus. Ovo je bio samo jedan od načina na koji možemo ustanoviti da li je računar zaražen virusima, ukoliko problemi postoje preporuka je da računar pogleda iskusnije lice.

Skriveni fajlovi i folderi

Windows Explorer podrazumevano korisniku ne prikazuje skrivene fajlove i foldere, važne sistemske fajlove, ekstenzije fajlova… Kada je računar zaražen virusom, fajlovi koje virus koristi se moraju nalaziti negde na računaru i kreirani su tako da budu skriveni. To znači da korisnik ne može da vidi te fajlove dok u podešavanjima ne zada Windows Explorer-u da prikazuje te vrste fajlova i foldera. Da bismo omogućili prikaz skrivenih i zaštićenih fajlova i foldera, pokrenućemo Windows Explorer i iz menija „Tools“ odabrati „Folder Options“. Otvoriće se prozor gde ćemo preći na karticu „View“, a zatim u listi opcija pronaći „Hidden files and folders“ i označiti „Show hidden files and folders“. Ispod ćemo ukloniti kvačicu sa opcije „Hide protected operating system files“ i na kraju kliknuti na „Apply“. Ako se pojavi upozorenje vezano za malopre napravljene izmene kliknućemo „OK“.

Prikaz skrivenih fajlova i foldera

Kada smo napravili i primenili izmene, možemo da proverimo da li smo u mogućnosti da vidimo skrivene fajlove i foldere. Najjednostavnije je da otvorimo „My Computer“ i uđemo na „C“ particiju. Trebalo bi da izgleda otprilike ovako:

Izgled C particije sa skrivenim fajlovima i folderima

Na slici se može jasno videti koji fajlovi i folderi su skriveni i koji inače nisu bili vidljivi, a to su oni koji imaju bledu ikonicu. Većina virusa koji „napadaju“ particije ili flash memorije prave .inf i .exe fajlove u „root“-u, tj na mestu čim se otvori particija ili flash. Na taj način virusi budu aktivirani čim se otvori takva particija ili flash memorija i omogućeno je njihovo širenje na medije koji još nisu zaraženi.

Napomena: Većina skrivenih sistemskih fajlova su neophodni za rad sistema i ukoliko obrišemo pogrešan fajl ili folder može se dogoditi da sistem neće uopšte raditi. Ovo je bio samo jedan od načina na koji možemo ustanoviti da li je računar zaražen virusima, ukoliko problemi postoje preporuka je da računar pogleda iskusnije lice.

Ako i posle izvršenih izmena skriveni fajlovi i folderi nisu prikazani, velika je verovatnoća da je određeni virus preuzeo kontrolu i jednostavno svaki put vraća izmene na staro da izmene koje napravimo ne mogu biti primenjene. To možemo potvrditi ako ponovo otvorimo prozor „Folder Options“. Ako je u opciji „Hidden files and folders“ vraćeno podešavanje na „Do not show hidden files and folders“ potvrdili smo sumnju da na računaru ima virusa.

Brzina i lakoća širenja zaraze

Razlog što se virusi u većini slučaja pojavljuju na „root“-u određene particije ili eksterne memorije (flash memorija, memorijska kartica, eksterni hard diskovi…) je da bi bili aktivirani čim neko pokuša da otvori/uđe na zaraženu particiju ili folder. Koriste „Autoplay“ opciju Windows XP sistema, koja se do sada više pokazala kao slabost nego kao korisno rešenje. Ako je računar zaražen, dovoljno je samo da spojimo flash memoriju na USB ulaz i virus je na memoriji već napravio sebi fajlove pomoću kojih će, kada tu istu memoriju posle priključimo na neki drugi računar, da se širi. Taj drugi računar će virus ubaciti na sve memorije koje se priključe na njega i tako u nedogled, po principu „piramide“. Kada se u određenom krugu korisnika pojavi negde virus (recimo u školi, firmi, kod kuće…) posle je jako teško iskoreniti ga, jer je tada potrebno pregledati sve računare i eksterne memorije koje su se od pojave virusa priključivale na te računare. Tada je dovoljno da je samo na jednom računaru ili flash memoriji ostao virus, pa da se kroz par dana ponovo raširi.

Idealna zaštita protiv zaraze virusima i njihovog širenja ne postoji. Antivirusi mogu da spreče viruse za koje imaju definiciju u svojoj bazi, koje mogu da prepoznaju i spreče a, koliko god se trudili, proizvođači antivirus-a ne mogu da prate ogroman broj već postojećih virusa i da toliko brzo odreaguju čim se neki novi virus pojavi. Firewall programi neće izbaciti upozorenje kada se neki virus aktivira, ali će uspeti da blokiraju njegovu akciju i, ukoliko korisnik proceni da je u pitanju virus, na ovaj način može se sprečiti zaražavanje računara ili memorije.

Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je 80% računara na koje sam priključivao svoju Flash memoriju bilo zaraženo nekim virusom. S obzirom da koristim Linux operativne sisteme, uvek sam u mogućnosti da Flash memoriju prvo spojim na računar gde je instaliran Linux i očistim memoriju od virusa. Isto tako, kada neko hoće svoju memoriju da priključi na moj računar sa Windows XP sistemom, uvek je prvo priključim na Linux radi provere. Linux operativni sistemi rade na sasvim drugačijem principu u odnosu na Windows sisteme i samim tim virusi pravljeni za Windows ne mogu da se aktiviraju i šire na računare sa instaliranim Linux-om. Linux ne koristi .exe fajlove i fajlovi koji su pod Windowsom skriveni ovde su vidljivi.

Rezultat priključivanja zaražene Flash memorije na računar sa instaliranim Linux operativnim sistemom je da možemo na lak i bezbedan način očistiti memoriju od virusa brisanjem određenih fajlova za koje smo sigurni da su virusi ili fajlovi koji pokreću viruse preko Windows-ov „autoplay“ opcije. Na slici ispod možemo videti kako izgleda zaražena Flash memorija priključena na računar sa Ubuntu sistemom.

Zaražena Flash memorija

Kada ugledamo nek sumnjiv fajl na flash memoriji ili na računaru, uvek možemo na Internetu potražiti informacije o kakvom se fajlu radi i, ukoliko je u pitanju virus, saznati na koji način možemo da ga iskorenimo sa računara/memorije. U ovom slučaju Ghost.pif, autorun.inf, comment.htt a verovatno i ku’a.vsd su  sigurno fajlovi kojima je flash memorija zaražena. Osim toga, kada na flash memoriji vidimo folder „RECYCLER“ velika je verovatnoća da u sebi sadrži neki virus. Folder „RECYCLER“ Windows koristi kada nešto obrišemo na računaru ili ubacimo u „Recycle Bin“. Virusi često smeštaju upravo u te foldere, odakle uvek mogu da se vrate (restore) i napadnu sistem. Bez obzira da li sadrži viruse ili ne, preporučujem brisanje ovih foldera jer njihovo brisanjem nećemo učiniti nikakvu štetu kako sistemu, tako ni našim podacima. autorun.inf je fajl iz kojeg Windows dobija informacije šta da uradi kada se Flash memorija priključi na računar. autorun.inf fajlovi se uglavnom nalaze na CD/DVD-ovima i služe da pokrenu instalaciju softvera (uglavnom pokreću setup.exe za instalaciju neke igre, programa…) čim ubacimo CD/DVD u čitač, ali može se upotrebiti i za pokretanje virusa.

Evo još nekoliko primera kako izgleda zaražena flash memorija i sadržaj fajla „autorun.inf“ koji pokreće virus i izvršava komande:

Zaražena flesh memorija

Zaražena flesh memorija

Izgled autorun.inf fajla kreiranog od strane virusa

Virusi koji služe za „širenje“ se u većini slučajeva nalaze u „root“-u particije ili nekog medija, ali na računarima koji su zaraženi uglavnom se smeštaju u sistemske foldere (C:WINDOWS; C:WINDOWSSystem; C:WINDOWSSystem32…), smeštaju se među procese koji se pokreću svaki put kada se računar uključi, prave određene izmene u registrima onemogućavajući korisnicima da učine bilo šta da spreče ili uklone zarazu…

Šta učiniti?

Pod Linux operativnim sistemom dovoljno je obrisati neželjene fajlove i za svaki slučaj odjaviti, pa ponovo priključiti memoriju jer se zna dogoditi da nam nešto promakne i virusi budu ponovo kreirani. Ukoliko pod Windows-om primetimo viruse na memoriji već je kasno jer je virus već aktiviran i sprečiće bilo kakav pokušaj njegovog brisanja. Računar je zaražen i virus/virusi će se proširiti na sve medije koje budu u bilo kakvom kontaktu sa tim računarom. Skeniranje računara pomoću više vrsta antivirusa može da potraje satima, ponekad i danima, a na kraju postoji velika verovatnoća da računar nije „očišćen“ u potpunosti. Virusi prave toliku štetu sistemu da posle čišćenja od virusa neće nikada raditi kako je radio pre pojave virusa i da mnoge funkcije sistem neće moći normalno da obavlja… Zbog toga se uvek preporučuje čuvanje bitnih podataka i reinstalacija sistema. Ovo isto važi za sve vrste eksternih memorija koje su se priključivale i koje će se posle priključivati na računar. Jedino na taj način možemo biti 100% sigurni da nemamo viruse na računaru i da ih nećemo pokupiti ponovo istog momenta kada priključimo još uvek zaraženu Flash memoriju ili karticu iz fotoaparata.

Dodatak – Windows 7, 8

S obzirom da se na većini današnjih računara nalazi instaliran Windows 7, ili Windows 8, želim da napišem par rečenica na ovu temu i u vezi sa pomenutim novijim sistemima iz Windows familije. UAC (User Account Control), Windows Defender, kao i mnogo naprednija zaštita sistemskih fajlova (u suštini cele C particije) rezultovali su da virusi mnogo teže napadaju ove sisteme. Čak i kada je računar zaražen virusom, šteta može biti mnogo manja.

Kada je u pitanju UAC, kod Windows Viste je ova vrsta zaštite počela da se koristi i predstavlja vrstu zaštite gde korisnik mora ručno da odobri određene operacije ili izmene na računaru. Za korisnike koji i dalje ne znaju o čemu pišem, to je onaj momenat kada pokušate da instalirate određeni program, ili na primer pokušate da preimenujete neki folder na C particiji, pa se ekran zatamni i sistem zatraži od Vas da odaberete da li dozvoljavate da se operacija izvrši ili ne. Dozvolu može da da samo korisnik naloga, što znači da su ovim zaštićeni i drugi nalozi, ukoliko je na računaru kreirano više korisničkih naloga. Čak i nakon reinstalacije računara, ako ime korisnika nije isto kao pre, sistem će tražiti dozvolu da pristupite ličnim podacima vezanim za nalog (Dokumenti, slike, video, muzika…).

S obzirom da pojedini programi zahtevaju administratorske dozvole za svoj rad, prilikom svakog pokretanja takvog programa od korisnika će biti zatraženo da odobri pokretanje aplikacije, ili da zabrani…

Ono što predstavlja problem je to što su virusi u poslednjih nekoliko godina mnogo napredniji, mnogo ih je teže detektovati, mnogo lakše „probijaju“ zaštitu koju ima prosečan kućni računar, kao što su antivirusi, firewall-i i slično. Pored intenrneta, gde postoje sajtovi koje je dovoljno samo posetiti kako bi „pokupili“ viruse, bez potrebe da kliknete na neku reklamu ili sliku, i dalje je eksterna memorija (USB fleševi, eksterni hard diskovi, SD, transfleš i druge kartice iz telefona, fotoaparata…) najveći prenosnik zaraze u računarskom svetu. Zbog toga je najvažnije da je korisnik oprezan, da ne dopušta priključivanje tuđih eksternih memorija na svoj računar, isto tako da svoj USB fleš ili eksterni hard disk ne priključuje na tuđe računare, bez obzira koliko se vlasnici „kunu“ da je njihov računar bezbedan. Ja lično imam USB fleš memoriju od 8GB koju koristim u te svrhe, tj za razmenu podataka sa prijateljima, rođacima… Nakon svakog priključivanja memorije na tuđ računar izvršim detaljan pregled iste, i to ne pod Windowsom već pod Linux-om, u mnogim slučajevima taj isti fleš i formatiram. Kada je u pitanju prebacivanje veće količine podataka, gde moram da priključim eksterni hard disk sa nešto manje od 1TB podataka, obavezno prvo podignem Puppy linux koji je instaliran na USB memoriju i preko njega (bez dodira sa Windowsom instaliranim na tuđem računaru) izvršim kopiranje podataka.

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • petrus

  zdravo dali zna neko zasto kad pretisnem eden 1 otvara se search

 • Micko69

  Da li je moguce da mi neko kontrolise racunar, mimo moje volje, prije par dana pogledao sam neke slike (prtscr) od osobe koja me je uznemiravala na fb, i dok sam gledao slike restartovao mi se racunar. I onda se su se pocele desavati cudne stvari u dva navrata sinoc i jutros, Dok sam bio na racunaru pozadina je postala tamna i pored toga sto sam radio otvorio se prozor worda i tu je nesto pisano, nisam mogoao kontrolisati misa i na kraju je restartovan racunar, isto se to ponovilo i danas/
  Sta uraditi.

  Pozz Micko

  • kele_so

   Pozdrav Micko,

   Pre bih rekao da je restart računara izazvan otkazivanjem hardvera ili pregrevanjem, uz obaveštenje od Microsofta da sistem koji je instaliran na računaru nije legalan.

   U svakom slučaju potrebne su mi neke dodatne informacije:
   • Kada uključiš računar, da li se pojavljuje prozor sa obaveštenjem „This copy of Windows is not GENUINE“?
   • Da li je pozadina skroz crna, a dole u desnom uglu piše poruka slična gore navedenoj?
   • Da li se računar u toku rada samo restartuje, ili se ugasi pa moraš da ga ručno uključuješ?

   Generalno, na osnovu stvari koje si spomenuo, moja prva pretpostavka je da ti crkava hard disk. Druga pretpostavka bi bila da ti crkava jedan od modula RAM memorije. Takoe je moguće i da je Microsoft „shvatio“ da sistem na računaru nije legalan (piratska verzija).

   Testiraj hard disk i RAM memoriju, a ako je i ovo treće onda ćeš verovatno morati i reinstalirati sistem…

   Pozdrav
   .:kele:.

 • alvis

  pozdrav imam problema sa laptopom bio mi prije instaliran bittoren al kad sam ga pokusao izbristi nije htjeo da se izbrise probo sam na razne nacinne i uspio sam da ga izbrisem al problem je sto ne mogu niti jedan program instalirati nemam google niti mozilu koristim explore pa se boji da nisam izbriso sta molim vas pomozite mi ja neznam sta cu sa laptopom a nov je

  • kele_so

   Pozdrav. Programi se nikada ne brišu sa računara, nego se vrši deinstalacija, koja se može izvršiti na jedan način, pokretanjem „uninstall“ opcije u „control Panelu“ ili pokretanjem „uninstall.exe“ fajla direktno.
   Treba prvo ustanoviti da li su u pitanju virusi, ili je obrisano nešto u sistemu što nije smelo da se obriše… U svakom slučaju, ovaj problem nije moguće rešiti ovako na daljinu, trbalo bi da neko lično pregleda laptop. U najgorem slučaju moraće da se izvrši reinstalacija sistema i vraćanje na fabričko stanje.

 • Uros Markovic

  Imam jedan problem na windows 10,kada se uspesno ulogujem preko facebooka google chorme mi kresuje ne znam zbog cega,deinstalirao sam i ponovo instalirao chrome i ista stvar.Posle takvog kresa odjednom pocinje da mi nestaju slova sa npr nekog foldera,svi podaci kao sto su „datum izmene“ ili „tip dadoteke“ se ne vidi,svaka aplikacija na primer windows defender uopste ne ucitava slova niti traku sa procesom skeniranja,sta to moze da bude?Takodje sam primetio kada restartujem pc da u (skrivenim ikonicama sa donje leve strane) windows defender prikazuje kako je racunar ukrozen pa odjednom je zasticen…

  • Uros Markovic

   Nikakvu aplikaciju pre toga nisam instalirao niti je ista bilo update,odjednom je sve pocelo,da nije do graficke kartice?

   • kele_so

    Pozdrav. Računar je definitivno zaražen nekim virusom ili virusima. S obzirom da se problemi javljaju i van internet pregledača, verujem da je u pitanju virus koji nije samo napao Chrome i druge browser-e, već i sam sistem.
    Preko interneta teško da možemo bilo šta da uradimo. Moj predlog je da računar pogleda neko direktno, jer postoji verovatnoća da će moreati da se radi bekap i reinstalacija sistema.

 • Zotica

  Odlicno napisan tekst !

 • Alen

  Ja imam cs 1.6 na stimu igricu, udjem igram 1 min i izbaci me odmah, mislim da je neki virus, pozdrav.

  • kele_so

   Pozdrav. Nemam iskustva sa CS, ali probaj prvo da se uloguješ preko nekog drugog računara, moguće je i da te Steam blokira, tj izbaci sa servera. Da li je legalna igra? Da li samo ti koristiš ključ?

   Da je u pitanju virus u sistemu, događale bi se i druge čudne stvari… Izbacivao bi te i kada si na primer na YouTube, ili dok igraš neku drugu igru… Malo jači virus nebi dozvolio da instaliraš antivirus, čak ni da skineš bilo šta sa interneta…

   Hajde da probamo da malo preciznije lociramo problem?

 • StefanNinho_1

  Imam jedno pitanje,imam windows 10 i kad pritisnem opciju za hidden files odem u (C:)
  zatim odem u folder users zatim u TEMP i onda u temp ima 4-5 foldera od kojih se 5 zove appdata layer sto znaci sloj dokumenata,nesto tako kad udjem tu imam 4 stvari od tih 4 dve su notepad i ove dve se zovu EDB.chk tu se plasim da ulazim a druga vedatamodel.edb i to neznam sta je a jedan notepad me plasi zove se EDB kad udjem tu u njega sve je cudno ima cudnih simbola ima 1 krst,brojevi,slova i toliko je dugacak…Cudi me to posto bas brinem za svoj komp task manager mi je cist nema nikakvih problema sa njim nema virusa na kompu ali jedino to me plasi isao sam na google da pretrazim malo ali nije bilo nista na google.Ako mozes da mi kazes samo dal je to bezbedno i dal smem to da obrisem ili da zovem coveka koji se razume u kompove.Hvala,pozdrav

 • Jovana

  Zdravo. Imam problem sa kompjuterom od skoro, a problem je u tome sto ne mogu uci nigde osim na internet i u slike. Sve ikonice su bele kao papir i ne mogu nista otvoriti, kada kliknem na neku od ikonica pise browse, i nista ne mogu otvoriti. Ako biste mogli da mi pomognete kako da ukonim problem, bila bih vam zahvalna, hvala unapred.

  • ne ma

   instaliraj YAC Another Cleaner

  • ne ma

   YAC Another Cleaner Instaliraj i Pokreni,,,,,,resit ces se Problema,,svih,,daleko je najbolji i od Malwerb

 • Laki

  U zadnje vreme mi se desava da kada otvorim neki sajt da me prebaci na neki drugi bzv sajt…uglavnom neki sajt sa reklamama. A cesto se cuje onaj zvuk kao da otvaram foldere iako ne radim nista.

 • anja nikolic

  evo slike

  • kele_so

   Pozdrav. Šta se dešava ako dodaš neku novu prečicu na desktop? Ako odeš u Start > Programs > pa pošalji prečicu bilo kojeg programa na desktop. Da li se automatski pojavi prečica sa ikonicom uTorrent-a?

   Da li možeš da otvoriš Task Manager, Control Panel, Program and Features? Da li si probala da deinstaliraš uTorrent?

   • anja nikolic

    mogu otvoriti control panel al ne dozvoljava da se izbrise,ne moze se nistaunistal na control panel ev slike 3

   • kele_so

    A da li možeš da ugasiš uTorrent među procesima, a task manager-u? Sa jedne strane deluje i kao da je nastala opšta pometnja u sistemu, što bi možda moglo da se reši „Restore“ opcijom, naravno samo u slučaju da postoje snimljene pozicije,
    Sa druge strane, dosta liči i na neki virus, s tim da bi ovo bio prvi put da vidim da virus uradi ovako nešto, a s obzirom da virus nije preoteo administratorske dozvole i onemogućio pristup sistemskim alatkama čudi me da antivirus nije uspeo da ga blokira…

    Možda bi najbolje bilo da pozoveš nekoga da na brzinu pregleda sistem, ovako na neviđeno je mnogo teško uperiti prstom u problem i naći rešenje… Treba pogledati više stvari i probati rešenja na više načina…

   • anja nikolic

    hvala vam,a da mi netko uradi novi sistem onda ce biti sve ok?jer ovo ne moze se nista otvoriti,i kad download nesto ides run blokira odmah torrent izbaci..

 • anja nikolic

  moze li netko pomoci kao da je torrent uze sve pod svoje ne moze se ni izbrisati niti bilo sta drugo izbrisati kako ovo popraviti

 • bojan

  pozdarv… Ja mislim da mi je racunar zarazen malverom. Sta sad da radim?

 • Dragoljub

  Pozdrav!
  Imam problem avg nece da mi dozvoli instaliranje igrice pes 2015 skinuo sam svaku sto sam nasao na torentima i svaka je kao zarazena…kako da podesim avg da dozvoli instalaciju te igrice?

 • Milica Stefanovic

  meni ne dozvoljava da obrisem folder RECYCLER. kaze da mi je disk pun, ali nije. da li imas neki savet kako da resim problem?

 • andrea

  Zdravo!

 • Bahrudin Cehajic

  brate hvala ti rijesio sam onaj problem sa reklamama i sad mi je brzina interneta maksimalna ali i dalje mi je u star task manager nekoliko chrom exe otvoreno ali sad nema nikakvih problema sa brzinom neta i nema nikakvih reklama

  • kele_so

   Drago mi je što je uspelo.

   Google Chrome i treba tako da bude prikazan u „Task menadžeru“, nije prikazan samo jedan chrome.exe već više, u zavisnosti od toga koliko tabova je otvoreno u brauzeru, koji dodaci su aktivirani… Ako želiš da vidiš tačno šta je pokrenuto u Chrome-u, klikni desnim tasterom miša na ivicu prozora desno od tabova i odaberi „Task Manager“ ili koristi kombinaciju tastera SHIFT+Esc u Chrome-u.

   Pozdrav

 • Bahrudin Cehajic

  zdravo KELE.
  Ovako imam windows 7 i u zadnje vrijeme imam veliki problem sa svojim browserima jer mi je internet usporen i svaku stranicu koju otvorim pojave se reklame ,onda otvoraju se zasebni prozori i kartice.
  Promjenio sam mnogo browsera ali na svakom isto.
  Ovako da ti malo pomognem na dan kada mi se to pocelo pojavljivati pokusao sam skinuti adobe flash player jer sam ga izgubio i onda su mi se instalirali mnogi programi koje nisam zelio.
  Nekako sam vecinu tih programa izbrisao neki su se nekoliko puta sami vracali i instalirali ali opet sam ih obrisao.
  Antivirusom sam skeniro racunar i nasao je neke viruse i rijesio ih automatski ali meni se i dalje najvise od svega reklame pojavljuju na mojim web pretrazivacima.
  Od 232 GB memorije na racunaru u mene je slobodno 199 GB i ne znam sta bi moglo biti problem nemam nekih posebnih programa ni slicno a racunar mi koristi 1,86 gb memorije .
  Molim te pomozi mi da rijesim ovaj problem

  • kele_so

   Pozdrav

   Problem koji imaš verovatno može biti rešen bez većih problema, ali moraš više stvari da odradiš:

   • Prvo bi trebalo otići u „Control Panel“ i otvoriti „Programs and Features“. Tamo treba detaljno pregledati i deinstalirati sve tulbarove i sumnjive programe koji su instalirani.
   • Zatim treba otvoriti browser koji se koristi i u podešavanjima proveriti da li je sve OK. Verovatno je početna strana promenjena u neku drugu, pa lista stranica koje se otvaraju automatski, pa podrazumevani pretraživač… Browseri imaju opciju resetovanja, ali tada postoji mogućnost gubitka zapamćenih lozinki, liste sačuvanih linkova (bookmarks)… U browseru takođe treba proveriti listu dodataka (plugins, addons) i obrisati ako je nešto sumnjivo.
   • Nakon prva dva koraka treba restartovati računar, pa proveriti da li i dalje postoje problemi. Ako postoje, potrebno je proveriti listu programa koji se pokreću sa sistemom i isključiti sve sumjnive programe.

   Gore navedeno bi trebalo da pomogne, samo treba dobro paziti da se greškom ne obriše neki važan program.

 • igor

  samo da pitam,udjem u neku igricu i igram 3 min i izbaci me,ali je ne zatvori,nego stoji dole da mozete uci ponovo,ja udjem ponovo i posle 3 minuta se desi isto.Dali je to neki problem sa racunarom.

  • Kele

   Koji sistem je u pitanju? Koja igra? Ja bih pre rekao da postoji problem sa samom igrom, pogotovo ako je u pitanju warez sa lošim crack – om…

 • Mima

  ćao, Da li vam zvuči poznato virus koji mi je „ubacio čoveka koji prča u laptop“? Nakon što se digne sistem i dok još ništa mi nije aktivirano, ničim izazvano se povremeno čuje par reči neke reklame, ne mogu da pronađem gde je taj virus jer kad skeniram ne pojavljuje mi se zaraza. Nadam se da neko ima rešenje za ovo i hvala

  • kele_so

   Iskreno prvi put čujem za sličan problem. Da li ste sigurni da se glas pojavljuje nakon podizanja sistema, bez pokrenutog bilo kog programa?
   Mnogi sajtovi sadrže video reklame na stranicama, čija reprodukcija počne automatski kada se stranica učita… Ako se zvuk čuje kada se pokrene internet browser, a da pri pokretanju browser učitava predhodnu sesiju ili pinovane tabove, moguće je da neki od tabova sadrži spomenutu stranicu.

   Drugo, da proverite koji servisi se pokreću zajedno sa sistemom, kao i da upravljate istim, možete koristiti CCleaner ili preko komande „msconfig“ (System Configuration) koju ukucate u prozor „Run“ (prozor se poziva iz start menija „All programs/Accessories/Run“ ili kombinacijom tastera „Windows+R“). Kada se otvori „System Configuration“ prozor, potrebno je pregledati tabove „Services“ (ovde postoji opcija da se izuzmu Mocrosoft servisi) i „Startup“. Za svaki servis postoji opis na internetu, pa treba dobro proveriti pre isključivanja servisa čemu služi. Ako pronađete maliciozni program među servisima koji se aktiviraju prilikom podizanja sistema, možete videti i lokaciju tog fajla u sistemu i, ako je moguće, obrisati ga ručno.

 • Markoni

  Poštovanje…Ko bi mogao da me savetuje kako da rešim mali problem koji me mnogo nervira, a u pitanju je to što se pri otvaranju svakog novog fajla ili foldera otvara zaseban novi prozor, tj. fijoka. Proveravao sam podešavanja gde postoji ta opcija da li hoćeš da se na svakoj novoj komandi otvara zasebno novi ili da se na mestu starog otvori novi, i podešeno je po difoltu ova druga opcija, ali je u praksi kao što rekoh obrnuta situacija. U razgovoru sa prijeteljem on pretpostavlja da je tu problem virus i da ako hoću da se otarasim tog problemčića izvršim potpunu reinstalaciju, a radio sam je relativno skoro. Pri tom imam licencirani kasperski i mislio sam da će to da bude dovoljno da ako ništa makar nagovesti problem pri napadu štetočina, ali očigledno da nije. U ostalom to se može videti i u ovom priloženom stručnom tekstu,a to je da niko nije bezbedan, Pa, šta mi valja činiti? Ima li neka opcija bez reinstalacije celog sistema ili mrka kapa ?

  • kele_so

   Da, virus zna to da uradi, pogotovo na računarima sa Windows XP… Postoji opcija da pokušaš preko registra ručno da isključiš ovu opciju, ali verovatno će se problem pojaviti sledećim podizanjem sistema… Ako je virus krivac za problem, onda bi trebalo da su prisutni i drugi sigurni znaci da je računar zaražen.
   Da li ti je dozvoljeno da podesiš da su u Windows Explorer-u prikazani skriveni fajlovi i folderi? Da li možeš da otvoriš „Control Panel“, „Task Manager“, „Computer Properties“, „Device Manager“?

 • Jelena

  Poštovani,
  imam veliki problem. Naime računar mi je zaražen virusom tako da nijedan dokument bilo kog formata ne mogu da otvorim. Sve fotografije moje djece, svi dokumenti vezani za moj posao(word, pdf, ppt i slično) sve je oštećeno. U svakom folderu se nalaze fajlovi kao na slici. Molim Vas , ako znate, pomozite. Hvala

  • Kele

   Virus je odradio enkripciju fajlova unutar foldera i skoro je nemoguće povratiti sadržaj bez odgovarajućeg softvera i ključa koji je korišćen za enkripciju.

   U ovom slučaju žrtva uglavnom bude kontaktirana sa ponudom da plati ako želi podatke nazad.

   S obzirom da je post stariji ne znam šta ste na kraju preuzeli ali ako neki bolji lokalni serviser računara nije uspeo da povrati podatke nadam se da niste pokušali da sledite instructive za plaćanje kriminalcu.

   Periodično pravljenje rezervnih kopija važnih podataka je uvek najbolje i sigurno rešenje, ne košta ništa osim vremena…

 • Sasa Solic

  uspeo sam da oslobodim memoriju pomocu stranice ,skriveni fajlovi i folderi .HVALA

 • Sasa Solic

  ako mozes da mi das neki savet kako da obrisem to sto mi zauzima memoriju na D particiji

  • Kele

   Da li znaš kako se u Windows Explorer – u uključuje prikaz skrivenih datoteka i sistemskih fajlova? Imaš uputstvo za XP na ovoj stranici pod „SKRIVENI FAJLOVI I FOLDERI“, veoma je slično i kod novijih sistema, jedino kod Windows 8 moraš uključiti opciju na ribonu… Ako možeš to da uključiš, posle bi trebalo da ti bude prikazan sav sadržaj na D particiji, pa vidi šta zauzima toliki prostor.

   • Kele

    Drugi, mnogo pouzdaniji metod je da butuješ neku live verziju Linuxa. Recimo Ubuntu ili Puppy Linux. Preko njih automatski će biti prikazan sav sadržaj D particije

 • Sasa Solic

  mogu da pristupim D particiji,ali nemogu nikako da nadjem virus koji oduzima memoriju jer ja nemam mnogo stavki na D particiji

 • Sasa Solic

  imam problem, neki virus mi je pojeo memoriju na disku D.Sistem sam skenirao pomocu antivirusa Microsoft Security Essentials i nije pokazao da imam virus.ako moze neka pomoc

  • kele_so

   Šta podrazumevaš pod „pojeo memoriju“, jer po svemu sudeći D particija je prepuna podataka? Jel ti sistem ne dozvoljava da pristupiš D particiji, šta se dešava kada pokušaš (ili uspeš) da otvoriš D particiju?

 • darko

  Meni se koci kompijuter kad otvaram ne ke stvari trebamu vreme da ocita i kada slusam muziku na youtub i kad igram igre

 • Kojo

  Hvala kele uspjeo sam da promijenim sat,explorer nisam jos izbriso uvijek mi izbacuje neke prozore kad hocu da ga izbrisem brisem ga preko uninstalera.Ime na start meniju napravio sam novi nalog al se ime nije izmjenilo mozda kad ga restartiram promijeni se da li ce to zeznit sta u sisitemu ako se to izmijeni.Inace koristim windovs xp sp3 2002.hvala

 • Kojo

  Pozz dali smijem izbrisati internet explorer i ocel biti stetno za racunar ako to uradim ili ne.Dali da obrisem sve iz virusnog kaveza ili da to ostavim kako bi racunar lakse prepoznao viruse.KOD POKRETANJA SISTEMA STALNO MI NUDI DA ABDEJTUJEM WINDOWS DALI TO DA URADIM.Smijem li bezbijedno
  brisati fajlove i foldere iz program files u C disku,kako da promjenim sat da mi bude 24 casovni a ne 12 casovni odem na sat i ima samo do 12 casova nema 24.Dali mogu izmijenit kad udjem u start meni pa gore ono sto pise administrator da izmijenim ime pored one slike sto stoji, sliku sam izmijenio.HVALA UNAPRJED.

  • kele_so

   Kojo,

   Internet Explorer je samo jedan od internet pregledača, s tim da dolazi preinstaliran sa svakim Windows-om. Njegovo „brisanje“ jeste moguće i neće štetiti, ali u tom slučaju potreban ti je neki drugi program za pregled interneta, tipa Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i drugi… Da bi se deinstalirao Internet Explorer, potrebno je otvoriti „Control Panel“, pa „Programs and Features“. U tom prozoru treba kliknuti na „Turn Windows features on or off“. U prozoru koji se otvori treba ukloniti kvačicu pored stavke „Internet Explorer –“ i na kraju kliknuti „OK“. Kao što je deinstaliran, obrnutim procesom može biti ponovo instaliran ako bude potrebno…

   Što se tiče virusnog kovčega, tamo antivirus smešta fajlove za koje „smatra“ da su opasni po sistem. S obzirom da postoje programi i fajlovi koje će antivirus prepoznati kao da je u pitanju virus, a ustvari je deo nekog programa virusni kavez, između ostalog, upravo služi i za mogućnost vraćanja fajla, ali samo u slučaju kada je korisnik siguran da nije u pitanju virus. Recimo, na mom računaru je antivirus prepoznavao drajver za tastaturu koju sam tada koristio kao da je u pitanju virus (keylogger) i svaki put sam morao da „vraćam“ fajlove iz kovčega i da ih stavljam pod izuzetke, kako ih antivirus nebi ponovo prebacio u kovčeg sledeći put.

   WIndows Update je u većini situacija poželjan, jer sadrži ispravke i unapređenja kako po pitanju zaštite, tako i novije drajvere za komponente i slično.

   Brisanjem foldera unutar „Program Files“ samo možeš izazvati probleme. Ako želiš da deinstaliraš neki program, to se radi preko „Control Panel / Programs and Features“.

   Sat prikazuje vreme i datum u zavisnosti od toga kako su podešene regionalne opcije. Otvori „Control Panel“, pa „Region and Language“ i u prvom tabu pod „Formats“ odaberi „Serbian (Latin- [područje] )“, a zatim „Apply“. Vreme i datum će biti prikazani u formatu kako je podešeno. Isto tako u drugom tabu pod „Location“ možeš slobodno odabrati svoju lokaciju, a preko taba „Keyboards and Languages“ možeš pored engleskog dodati i druge jezike za pisanje…

   Da bi promenio ime svog naloga, takođe otvoriš „Control Panel“, pa „User Accounts“, gde je potrebno za svoj nalog (administrator) kliknuti na „Change your account name“. Na tom istom mestu možeš kreirati ili ukinuti lozinku za prijavu na svoj nalog, promeniti sliku, dodati druge naloge…

   Nadam se da sam bio od pomoći…

 • dragana

  laptop mi radi sporije nego inace i prepoznala sam neke greske po Vasim instrukcijama, jedan od skrivenih fajlova izgleda ovako $ AVG a imam nod 32 av, nekada sam ranije imala AVG kao zastitu da li je ovo greska i da li smem da ga izbrisem, inace sistem je windovs7 a ja sam mogu slobodno reci laik u svemu ovom poz

  • kele_so

   Dragana, taj „AVG“ folder sadrži uglavnom fajlove (podešavanja, kovčeg…) koji su bili potrebni dok je na računaru bio instaliran AVG kao zaštita. U suštini folder ne smeta, a ako želiš možeš taj folder obrisati, s tim da zavisi od dozvola da li je brisanje moguće. Ako ne možeš da ga obrišeš, nije nikakav problem.

 • nikola

  puno hvala

 • Mihaela Grujic

  Komp radi .recimo priblizno super, medjutim u poslednje vreme ako se jednom izlazi s googla ne moze se vise uci osim ako se komp ne restartuje.

 • meni kompijuter nekad potpuno zakoci i nista ne reaguje pa moram da ga restartujem,da li je to ynak da ima virusa?

  • kele

   Sve zavisi kakvo blokiranje je u pitanju?

   Stariji računari teško mogu da se izbore sa današnjim programima, pa ako se dešava da blokira kada se preoptereti onda treba sačekati kod prvog znaka blokiranja, a ne kliktati više puta ili pokretati neke druge programe.

   Ako računar sam od sebe blokira, da ni kursor miša ne može da se pomeri, razlog može da bude kvar na ploči, kvar hard diska, prljavi ili neispravni kablovi za hard disk, kod nekih računara razlog može biti pregrevanje procesora…

   Da je neki virus, problem bi se stalno pojavljivao, ili bi se pojavljivao samo u određenim situacijama, na primer kada se priključi flash memorija i slično

 • kele

  Pozdrav.

  Da li je možda u pitanju starija verzija programa, pa od Vas traže da preuzmete i instalirate novu verziju? Morate dati malo više detalja oko toga šta tačno AVG ispiše i koju stranicu otvara taj link ka njihovom sajtu?

  U komentar na mom blogu (ovde) možete postaviti linkove, pa i dodati sliku ako znate kako da napravite snimak ekrana i isečete samo ono što je bitno, da ne šaljete snimak celog ekrana…

 • gost

  imam problem imam avg anti viru i on mi izbacuje da kompijuter nije sasvim bezbedan,kad odem na popravi to pise mi da moiram na neku njihovu stranicu ,pa naznam sta da uradim?

 • Pingback: Ево још много тога корисног… « Лидијина деца()