Dual boot – OpenSuse i Windows7

featured_pitanja_posetilaca

Na laptopu imam instaliran Win7, a pored njega zelela bih da instaliram i OpenSuse verzija 12.2. U clanku na temu Dual boot – Ubuntu i Windows procitala sam da je bolje prvo instalirati Windows pa onda Linux. Da li se to odnosi i na OpenSuse? Bitno mi je da budem sigurna da nece formatirati disk i tako izbrisati podatke. Takođe, napomenula bih da hard disk ima samo jednu particiju i oko 400GB slobodnog prostora. Da li je bolje (odnosno lakse:)) particionisati disk pre instalacije ili tokom same instalacije? Unapred pun hvala na odgovoru!
Srdacan pozdrav, Milica

The following two tabs change content below.
Serviser računara, laptopova, pametnih telefona. | Detektovanje i otklanjanje kvara, nadogradnja, čišćenje, softverski problemi, računarske mreže... | Aktivno se bavim grafičkim i WEB dizajnom od 2006. godine | Specijalnost: WordPress - dizajn i izrada tema, instalacija i nadogradnja sajta, održavanje, zaštita, SEO. | Edukacija korisnika
 • apple

  zdravo imam mac os instalirao sam kompjuter al kako da podecim da radi internet ja trazim kako da nadjem hvala unapred??

 • Milica Stojkovic

  Postovani Vladimire,
  mnogo Vam hvala na ovako detaljnom i pre svega jasnom odgovoru! Uvek me obraduje i usreci cinjenica kada su ljudi voljni da pomognu 🙂
  Takodje sve pohvale za sajt, ima jako korisnih i zanimljivih clanaka.

  Sve najbolje u daljem radu.

  Srdacan pozdrav,
  Milica

 • kele

  Pozdrav,
  Ukoliko imate samo tu jednu particiju, na kojoj se već nalazi Windows, morate prvo kreirati drugu particiju ili osloboditi prazan prostor, od kojeg ćete pri instalaciji Open Suse napraviti nove particije.

  Ja lično nemam iskustva sa Open Suse, ali naišao sam na dobro uputstvo gde se na kraju pomoću određenog programa na kraju može i odabrati redosled sistema u dual boot-u.
  http://www.tweakhound.com/linux/suse/113/dualboot/1.html

  Ne znam koliko se particionisanje razlikuje od Ubuntu, moja preporuka je da ručno kreirate particije za Open Suse, kako Windows nebi bio obrisan. Kreiranje particija kod Ubuntu/Kubuntu generalno izgleda ovako (u pitanju je starija verzija sistema):

  http://vladaj.com/uputstva-saveti/gnulinux/instalacija-kubuntu-904-jaunty-jackalope/#particije

  Nadam se da sam bar malo pomogao, ako imate još nekih pitanja, slobodno me kontaktirajte.